Wij als hoogsensitief persoon zo goed om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Met sociaal wenselijk gedrag bedoel ik mee dat als iemand aan jou vraagt: ‘Hoe gaat het?’ jij steevast antwoord: ‘Goed hoor met jou?’ Herkenbaar?

Dit heeft te maken dat wij als hoogsensitief persoon vaak te veel voelen om onze zorgen te delen met andere mensen. En of je nou tiener bent of (jong)volwassenen het maakt niet uit, ik zie dat heel veel hoogsensitieve mensen dit doen. Maar hoe komt dit eigenlijk dat we dit doen?

 Wij hebben als hoogsensitieve mensen versterkte spiegelneuronen

Uit recent onderzoek is gebleken dat wij versterkte spiegelneuronen hebben. Dit zijn neuronen in het voorste gedeelte van de hersenen wat ervoor zorgt (het zegt het al), spiegels zijn. Deze neuronen zorgen ervoor dat wij werkelijk de pijn, het verdriet van andere mensen kunnen overnemen. Hierdoor kunnen wij in een gesprek met iemand anders bijna letterlijk voelen wat die ander voelt en daardoor ook de emoties overnemen. Maar juist hierdoor willen we vaak niet de ander belasten met onze onzekerheden, zorgen en angsten. Maar er speelt ook nog een ander aspect hierin.

Overtuigingen die wij hebben uit onze jeugd als hoogsensitief persoon

 Een overtuiging is vaak een opgelegde mening van iemand anders die wij als waarheid beschouwen. Dit betekent dat als iemand tegen jou als kind zij: ‘Niemand vindt jou aardig’. Dat je dit gaat geloven en daar een gevoel aan koppelt bijvoorbeeld afwijzing. Dit had zoveel impact op jou dat je dit nooit meer wilt ervaren. Want juist als hoogsensitief persoon komen indrukken sterker binnen door onze versterkte zintuigen. Maar hoe komt het dat wij alles geloven wat iemand anders zegt en het allerbelangrijkste voor waarheid aannemen?

 

Wij leven tot onze 7e levensjaar in een lagere hersenfrequentie. Dit betekent dat wij vatbaar zijn voor suggesties. Je kunt hierin een voorbeeld nemen van Sinterklaas. Wij geloven heilig als kind dat Sinterklaas bestaat en je kunt een kind van alles wijs maken hierin. Tot het moment dat we ontdekken dat Sinterklaas onze ouders zijn. Wij leven gedurende de dag in verschillende soorten hersenfrequenties, je kunt dit zien als golflengtes waar we gedurende de dag doorheen gaan. Een ander voorbeeld wanneer we in een lagere hersenfrequentie zitten is: Als je autorijdt en lekker in je eigen gedachten zit en op een punt denkt: ‘Ben ik nu al aangekomen?’ Dat is een voorbeeld waarin je in de lagere hersenfrequentie zat.

 Als wij in deze lagere hersenfrequentie leven als kind, dan ben je in feite een spons voor alles wat iedereen zegt. Je zuigt namelijk letterlijk alle informatie op, maar ook wat iedereen zegt geloof jij. Daar worden de overtuigingen dus gecreëerd. Een overtuiging begint altijd bij een gedachte wat gekoppeld wordt aan een gevoel waarnaar wij ons hele leven kunnen handelen vanuit deze overtuiging. Als jij als kind zijnde hebt ervaren dat iemand jouw afwees en het gevoel kreeg dat niemand jou aardig vond, dan gaat jouw brein er alles aan doen om de situatie te vermijden waarin jij een potentieel afwijzing kunt ervaren. Dit noemen we ook wel coping mechanisme, het is eigenlijk een trucje van het brein om de pijn te vermijden omdat ons brein geen pijn wil ervaren. Maar eigenlijk lijd je wel dagelijks, en ervaar je een ander soort pijn omdat je continu over je grenzen heen gaat, please gedrag vertoont zit je in een spiraal naar beneden toe.

De oplossing:

Wordt bewust waarom jij dit gedrag vertoont, waar ben je bang voor? Wat is het allerergste wat er kan gebeuren? Weet dat je brein niet altijd helpend is, prik door de gedragingen van je brein heen. Het wil je beschermen maar dat is niet meer nodig anno waar je nu staat. Het is van vroeger, je mag het loslaten. Nu hoor ik je zeggen: ‘Veerle dit is heel makkelijk gezegd maar niet gedaan’. True, het vraagt zelfdiscipline, reflectie momenten en door de oude pijn stukken heen gaan en dat kan soms mega pijnlijk zijn. Maar door laagje voor laagje te accepteren wat is geweest in het verleden met wat je voelt kun jij het verleden helen. Vanuit daar kun je het zaadje planten om niet meer dagelijks last te hebben van het verleden, waardoor je de hef in eigen handen neemt en daardoor leeft in plaats van overleeft. En dit alles begin met check-in vragen te stellen: ‘Waarom denk ik nu dit? ‘Waarom durf ik mijn mening niet te zeggen?’ Door te herkennen waarom we dit doen worden we bewust van ons gedrag om vervolgens te erkennen dat het er is waarnaar we de keuze kunnen maken; ga ik mee in deze gedachten van mijn brein of niet? En als je een gezin hebt, je dit leest weet dat als jij hiermee aan de slag gaat dit ook invloed heeft op de mensen om je heen en ook op je kinderen, want als jij veranderd, veranderd de omgeving met je mee.

 

Ben jij bewust van de impact die het verleden heeft op je dagelijks handelen? 

Liefs,

 

Veerle