Ik hoor van veel mensen dat ze denken dat hoogsensitiviteit alleen te maken heeft met het introvert zijn. Dus dat ze juist niet van prikkels houden, niet goed tegen drukte kunnen en liever alleen zijn dan in een groep. Alleen Elaine Aron benadrukt dan ook dat hoogsensitiviteit niet hetzelfde is als introvert zijn (energie richt zich naar binnen: meestal rustig, reflectief en gereserveerd en ze zijn liever alleen dan in een groep). Maar 30% van de hoogsensitieve mensen is namelijk extravert. De energie richt zich naar buiten, hoogsensitieve mensen zijn meestal energiek, actiegericht en assertief, ze zijn liever in gezelschap van andere dan alleen. 

Hoe weet ik dat ik een high sensation seeker ben?

High sensastion seekers hebben sowieso een gemeenschappelijker deler en dat is dat ze net zo hoogsensitief zijn als alle anderen hoogsensitiieve mensen. Alleen zij hebben juist prikkels nodig om goed te kunnen functioneren. Stel je hebt 3 dagen vrij en je hebt nog geen plannen om iets te doen, dag 1 ga je lekker op de bank hangen maar vervolgens op dag 2 merk je alweer dat je behoefte hebt om actie te ondernemen. Jij merkt op dat moment dat je dopamine gehalte heel laag is en juist nieuwe ervaringen wilt gaan opdoen. Wanneer jij geen nieuwe ervaringen opdoet kan je juist in een spiraal naar beneden belanden met depressieve klachten, hangerig zijn en nergens zin in hebben. High sensation seekers hebben deze 4 kenmerken:

Kenmerk 1: Ze willen graag kick en avontuur in hun leven hebben. Ze houden van uitdagingen in bepaalde sporten. Maar het moet wel een sport zijn met een bepaalde veiligheid want ze denken wel goed na voordat ze handelen en denken na over de risico’s. 😉

Kenmerk 2: Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe ervaringen. Elk jaar hetzelfde vakantieland in Frankrijk? Liever niet. Het liefste ga jij elk jaar naar een ander vakantieland.

Kenmerk 3: Je kunt je heel snel vervelen, en zoals ik al bovenstaand had beschreven kan dit ook grote gevolgen voor jou hebben. 

Kenmerk 4: Ze zijn gevoelig voor ontremming. Als ze niet lekker in hun vel zitten, dan kunnen ze sneller over hun grenzen gaan met alcohol. Belangrijk voor hen is om te beseffen dat als ze hun gevoelens willen doven, dit niet het gewenste effect zal hebben omdat alcohol niet de angel uit de zere wond haalt. 😉

Je kan ook een combinatie hebben van zowel introvert als extravert:

Je kan ook wel een combinatie hebben van zowel introvert als extravert dat wordt ook wel ambivert genoemd. Dat betekent dat jij juist zowel prikkels nodig hebt, maar ook de rust momenten voor jezelf.

Ik ben nu wel benieuwd herken jij jezelf in het extravert zijn?