Kinderen en emoties. We hebben ze allemaal die emoties.  We kennen de prettige emoties, zoals blij zijn, ons trots voelen, vertrouwen ervaren en ons gelukkig voelen. Maar we kennen ook de voor ons minder prettige emoties, zoals bijvoorbeeld boosheid, angst, verdriet, geïrriteerdheid of  woede. Wist je dat we als mens wel 350 verschillende emoties hebben? En hoe is dit voor kinderen?

Omgaan met emoties

Hoe gaan we om met onze emoties? Dat is een goede vraag. Mensen weten dat zelf vaak niet eens; dat leren we namelijk niet op school. En vaak ook niet van onze ouders. We doen over het algemeen wat we voorgedaan krijgen of kregen door onze ouders. En onze ouders hebben het vaak al helemaal niet geleerd van hun ouders.

Emoties passen niet in onze cultuur, ze zijn letterlijk en figuurlijk ‘het ondergeschoven kindje’. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Maar emoties zijn wel degelijk belangrijk.  Ze hebben een functie. Ze zijn richting-aangevers, mits we ernaar willen luisteren. We hebben ze namelijk niet voor niets. Emoties geven aan hoe je als persoon het leven beleeft, wat voor jou goed voelt en wat niet.

Ontwikkeling van het kind

Een gezonde emotionele ontwikkeling stelt een kind in staat om op een goede manier met zijn emoties en die van een ander om te gaan. Het kind kan zijn emoties gebruiken om te beseffen hoe hij iets beleeft, en welke stap hij wil zetten in de situatie waarin hij die emotie ervaart. Kinderen moeten zich deze vaardigheden nog helemaal eigen maken. Dat kunnen ze namelijk  niet vanzelf. En daar hebben ze ons bij nodig. Net als een kind zal moeten leren lopen, leren praten, leren fietsen, leren zwemmen, zal hij ook nog moeten leren hoe hij met zijn emoties om kan gaan. Ook dat is een leerproces en kost tijd en oefening. En dat vinden wij als ouders vaak best lastig.

Als ons kind nog niet zo snel leert zwemmen, geven we hem een extra zwemlesje. Als ons kind nog niet zo snel  kan fietsen, houden we wat langer de zijwieltjes, maar als ons kind te snel boos wordt, worden we vaak zelf ook boos of geven we hem straf. Dat is niet helemaal fair en het helpt je kind  ook niet verder. Hij zal een volgende keer weer net zo snel boos worden. Het kunnen omgaan met al die verschillende emoties, mogen kinderen namelijk nog leren. En dat mag ook met vallen en weer opstaan.

Het proces van emoties

Hoe beter kinderen in staat zijn om hun eigen emoties te kunnen herkennen en te benoemen des te sterker en weerbaarder zij ook zullen zijn in sociale situaties.

Een kind heeft vier stappen te doorlopen in het omgaan met zijn emoties:

  • herkennen van emoties
  • benoemen van emoties
  • accepteren van emoties
  • op een gezonde wijze uiten van emoties

Emoties herkennen en aangeven

Kinderen vinden het vaak nog heel moeilijk om hun emoties te verwoorden. Veerle heeft een prachtig emotiedagboek ontwikkeld, waarin kinderen spelenderwijs kunnen oefenen met het herkennen en aangeven van hun emoties. Op die manier kunnen hun ouders en belangrijke anderen voor hen, zoals bv. opa en oma en de leerkracht ook zien hoe zij situaties ervaren en daardoor ontstaat er meer begrip voor de emoties van het kind. Uit onderzoek blijkt dat regelmatige ontkenning van emoties van onze kinderen hen verwart en woedend maakt.  Het is dan ook niet voor niets, dat veel ouders vaak hun kind aanmelden bij psychologen of kindercoaches omdat hun kinderen zoveel boosheid ervaren. Juist ook door deze tool zullen kinderen zich veel meer erkend en begrepen voelen en zal het in huis ook een stuk gezelliger zijn.  En dat vinden we allemaal heel prettig!

Jessica Hebly

Psycholoog en kindercoach

Auteur van het boek Het Perfecte kind; wat hebben kinderen in deze tijd en prestatiemaatschappij nodig om gelukkig te zijn?

Similar Posts

Geef een reactie