Conditioneringen, wat betekent het precies? Conditioneringen zijn gedragingen die wij als mens kunnen aanleren.

Vertoont iedereen geconditioneerd gedrag? Het antwoord daarop is: ‘Ja!’. Eigenlijk doen wij het de hele dag ongemerkt en dat begint al in onze kinderjaren. Als kind nemen we het gedrag van anderen over. Bij oudere kleuters valt dit op omdat zij meer gericht zijn op anderen, reageren op elkaars reactie en gedrag imiteren. Bovendien willen kinderen graag een voorbeeld nemen aan hun ouders, wat papa en/of mama heeft dat willen zij ook en misschien willen ze er zelfs hetzelfde uitzien.

Aangeleerd gedrag

Conditioneringen werden aangetoond door Pavlov (1927) die een experiment deed met honden. In begon met het steeds luidden van een bel waarna hij de honden direct te eten gaf. De honden reageerden daardoor op het geluid van de bel door te gaan kwijlen omdat zij ervan uitgingen eten te krijgen als ze de bel hoorden. In een later stadium van het experiment luidde hij steeds opnieuw de bel, maar zonder de honden vervolgens eten te geven. Ondanks dat de honden geen eten kregen, begonnen zij toch te kwijlen. Alleen het geluid bleek voor de honden genoeg om de kwijl reactie op te roepen.

Voorbeeld:
Je loopt op straat en je ziet iemand rennen zonder dat je weet waarom, vervolgens zie je meer mensen rennen. Automatisch voel jij waarschijnlijk de reactie om ook te gaan rennen, zelfs al weet je niet waarvoor je rent en blijkt er achteraf niks aan de hand te zijn.

Mensen zijn van nature geneigd om ‘mee te doen’. Wanneer een groot aantal mensen een bepaald type gedrag vertoont, zullen steeds meer mensen geneigd zijn om dit te volgen.

Het is makkelijk om mensen een conditionering aan te leren. Zie onderstaande video:

Jouw gedrag als spiegel voor je kind

Wanneer je gedragingen waarneemt bij je kind, wees je er dan bewust van dat dit ook een spiegel kan zijn van je eigen gedrag. Soms is het lastig te herkennen en erkennen, alleen is het van essentieel belang in de opvoeding van je kind. Alle gedragingen die wij vertonen komen voort uit een gevoel of emotie. Je kunt jezelf de vraag stellen: waarom vertoon ik dit gedrag en vanuit welke emotie of gevoel komt dit? Wat maakt dat jij zo reageert in een bepaalde situatie?

Door je bewust te worden van je eigen gevoelswereld/emoties en daarop te anticiperen kun je deze spiegel ook weer terug vinden in je kind.

Heb je nog vragen?
Stuur een mailtje naar info@coachingveerkracht.com

Similar Posts

Geef een reactie