Ben ik hooggevoelig, hoogsensitief of toch hsp? Wat is het nou precies? De ene keer hoor ik mensen zeggen dat je hooggevoelig bent en de andere keer hoogsensitief. Na wat zoekwerk toen ik ontdekte dat ik hoogsensitief ben, kwam ik erachter dat het niets uitmaakt hoe je het noemt, het komt allemaal op hetzelfde neer. 

Maar wat betekent het nou eigenlijk als je hoogsensitief bent? 

Hoogsensitief is een karaktertrek en grotendeels erfelijk. Kinderen zijn het of zijn het niet. Dit ligt vast vanaf de geboorte. Wel kan de mate van sensitiviteit variëren per persoon. 15 tot 20 % van de kinderen is hoogsensitief, hierin wordt geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes.

Kinderen met een hoogsensitief temperamenttype worden ook wel vergeleken met orchideeën. Wanneer een orchidee geen aandacht krijgt, zal de orchidee snel verpieteren, maar wanneer je de orchidee goed verzorgt, bloeit ze op en laat ze de mooiste bloemen zien. Andere temperamenttypen zijn minder afhankelijk van de omgeving, minder ontvankelijk voor verschillen in de opvoeding en worden dan ook vergeleken met paardenbloemen. Of paardenbloemen nu veel of weinig water krijgen, of je er met een grasmaaien overheen gaat, ze groeien en bloeien gestaag door. 

Als een hoogsensitief temperament niet gewaardeerd wordt, ontwikkelen deze kinderen weinig zelfvertrouwen. Over het algemeen geldt dat hoogsensitieve kinderen vaker depressie of angstig zijn dan andere kinderen, maar dit heeft alles met opvoeding te maken. Wanneer hoogsensitieve kinderen namelijk opgroeien in een omgeving die rekening houdt met hun hoogsensitiviteit, ontwikkelen ze gemiddeld minder angst en depressie dan andere kinderen.

Indrukken bij hoogsensitieve kinderen komen (harder) binnen, dan bij kinderen die niet hoogsensitief zijn. Hoe zit dat nou precies? 

Hoogsensitief zijn zit in het zenuwstelsel je kunt het vergelijken met een zeef en een koffiefilter. Kinderen die niet hoogsensitief zijn hebben een koffiefilter als zenuwstelsel. De indrukken komen via de koffiefilter binnen, maar doordat de gaatjes zo klein zijn heeft je kind weinig verwerkingstijd nodig. Een hoogsensitief kind heeft een zeef als filter. De gaatjes zijn groter waardoor indrukken die binnenkomen langer verwerkingstijd nodig hebben.

Ben jijzelf hoogsensitief of herken jij je kind hierin? Ik ben benieuwd wanneer ontdekte jij dat je hoogsensitief bent of wanneer herkende je het bij je kind? Op mijn site staat een hoogsensitief test die je kan maken. Deze test is geschikt voor volwassenen en tieners.

Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd een mailtje sturen!

Liefs,

Veerle

Bron: Ontwikkelingspsychologie 6e druk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *