Coaching Veerkracht heet niet voor niets veerkracht. Want veerkracht betekent dat het wanneer even tegenzit wij hier niet bij de pakken neer gaan zitten, nee we mogen even ons een of paar dagen niet lekker in ons vel zitten maar daarna is het belangrijk om weer verder te gaan! Want de wereld gaat nu op dit moment niet veranderen maar wij kunnen wel veranderen hoe onze visie daarop is!

Ik zie het heel veel in de praktijk, dat veel tieners niet weten hoe ze het anders kunnen doen, dat ze bij tegenslapen bij de pakken neer gaan zitten. Dat ze het gevoel hebben dat alles hun tegen zit en dat niemand hun begrijpt. Hierdoor raken ze in een negatieve spiraal naar beneden en uiteindelijk kunnen ze ook depressieve klachten krijgen. En juist daarom is het zo belangrijk ze te laten weten dat er wel iemand is die hun begrijpt, dat ze niet alleen zijn. Want veel tieners hebben dat gevoel, het alleen zijn. En hoe graag ik ook zou willen dat het schoolsysteem veranderd voor deze tieners, dat de wereld is gemaakt op de behoefte van hun hoogsensitiviteit. Is dat helaas nog niet het geval! Maar dat betekent niet dat het de bedoeling is dat deze tieners hun licht laten doven, maar dat zie ik dat maar al te vaak gebeuren en juist dat wil ik voorkomen. Want als zij niet laten zien wie zij werkelijk zijn, dan veranderd de wereld helemaal niet. En daarom is het voor deze tieners zo belangrijk om een groei mindset te ontwikkelen. Wij zijn inderdaad veel gevoeliger, alles komt 10x harder binnen maar dat betekent niet dat wij bij de pakken neer moeten gaan zitten, als het even tegenzit. 

Zelf weet ik maar al te goed hoe het is, maar ik zeg altijd tegen tieners als ik het kan dan kan jij het ook! Want ik heb echt geleerd om een groei mindset te hebben, en dat gun ik jouw tiener ook! En met deze volgende tips kan jouw tiener een groei mindset  ontwikkelen. Want er bestaat geen leven zonder pijn, zonder teleurstellingen zonder dat wij vallen. En gelukkig maar! (Ik ben ervan bewust dat niet iedereen dat vind). Maar stel je eens voor; Als jij nu helemaal geen uitdagingen meer zal hebben, als je hele leven vanaf nu maar een rechte weg was. Hoe zou dat voor je zijn? Ik zou me persoonlijk stierlijk vervelen hoor… 

En daarom ben ik blij dat ik juist mag groeien, dat er uitdagingen komen! En als iemand mij niet accepteert of mij een opmerking geeft over mijn gevoeligheid, dan zegt dat iets van die ander en niet van mij! 

Ik vind het juist problematisch als er alleen maar ongevoelige mensen in de wereld zouden zijn. 

En daarom is het zo belangrijk voor hoogsensitieve tieners om een groeimindset te ontwikkelen, dat ze niet bij een kleine tegenslag hun gevoeligheid wegstopt omdat niemand hun begrijpt of dat het niet in een keer lukt. En met de volgende tips kan jij je tiener hier het beste in begeleiden:

    • Als het even tegenzit voor je tiener kan je zeggen: ‘Hoe kan het wel?’ ‘Welke mogelijkheden zijn er nog meer?’

    • Geef complimenten over het proces en niet over het resultaat bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je naar verschillende mogelijkheden hebt gekeken, om het probleem op te lossen. Wat goed van je!’

    • Een affirmatie wat helpt is door je tiener geregeld hardop te laten zeggen: ‘Ik leer van fouten’ of ‘ik mag mild zijn over de fouten die ik maak’

Deze tips kunnen ook juist heel goed van toepassing zijn op jou! 😉

Zelf heb ik ook veel geleerd van deze tips! 

Het leven is mooi, maar dan zullen we echt zelf de slingers moeten ophangen en nee dat betekent niet altijd alles goed gaat of vlekkeloos loopt maar wel dat ik het accepteer dat dit erbij hoort en dat ik op deze manier groei om de beste versie van mezelf te worden!

Ik ben benieuwd heeft jouw tiener een groei mindset? 

Liefs,

Veerle

P.s. Beluister jij mijn nieuwste podcast afleveringen al? Ik vertel hier alles over het hoogsensitief temperament type en waar wij als hoogsensitief persoon tegen aan lopen maar ook vooral de tieners.