Hoor jij dit ook vaker. Je bent gezellig op een feestje met je vriend of partner en je wilt graag naar huis toe, want je merkt aan alles dat je moe bent. Maar je vriend snapt niet helemaal wat hoogsensitiviteit precies is dus die vindt dat je maar zeurt… Herkenbaar? Wat wij op dat moment doen is inderdaad denken dat wij zeuren, dat wij ons aanstellen. En dat is het begin dat wij eigenlijk niet meer luisteren naar ons eigen gevoel naar ons eigen intuïtie. Want die ander zegt het, dus dan zal het wel waar zijn. Of toch niet? 

20% van de bevolking is hoogsensitief en wij nemen subtiele waarnemingen waar maar raken daardoor ook sneller vermoeid en overprikkeld. En een niet hoogsenstief persoon snapt niet hoe het is dat wij veel sneller moe worden, of dat simpele gesprekken ( social talk) ons onwijs veel energie kosten. Daarom zou vanuit het perspectief van een ander altijd kunnen zijn dat wij ons aanstellen, omdat simpelweg hun grenzen ergens anders liggen dan die van ons. 

Nu met deze informatie wil ik je oprecht vragen, is het dan waarheid wat die ander zegt?

Nee toch? Tsss… je moet altijd de sfeer verpesten als hoogsensitief persoon!

Wij als mensen kunnen heel goed een oordeel vellen vanuit onze eigen referentiekader. En wat een ander als aanstellerij beschouwt vindt de ander dit totaal niet. Maar het allerbelangrijkste is dat dit subjectief is. Dit is de waarheid van die ander en niet de waarheid in die van jou. Want jouw waarheid is enkel alleen maar de waarheid die jij kan voelen. Iedereen heeft een oordeel maar niemand bewandelt jou weg. Daarom is het zo belangrijk dat je altijd vast blijft houden aan jouw waarheid, aan jouw intuïtie. Iedereen heeft toch al een oordeel, dus dan kunnen wij beter doen waar wij ons goed bij voelen want wij kennen immers onze eindbestemming zelf en niet de mensen om je heen.

Dus als jij ervaart dat mensen om je heen je niet begrijpen dat je niet langer wilt blijven op het feestje. Volg dan alsjeblieft naar je eigen gevoel. Want juist als je dat doet, dan blijf je eerlijk tegenover jezelf, voel jij jezelf een beter mens en zul je merken dat je veel gelukkiger bent omdat jij doet wat goed voor jou voelt. 

En als tieners dit nu al leren op deze leeftijd, dan hebben ze hier baat bij voor de rest van hun leven. Als tieners leren luisteren naar hun eigen behoefte, autonomie dan wordt er een stevige basis legt voor de toekomst. Want juist zij weten wat goed voor hun is, en ze weten dat de mogen voelen, mogen luisteren naar hun eigen grenzen. En daarom werk ik zo graag met tieners, omdat hier de basis wordt gelegd voor hun toekomst. Omdat ik nog te vaak tieners zie die luisteren naar andere mensen om zo het contact met hun gevoel te verliezen en in hun hoofd schieten. 

Kan jouw tiener als goed haar grenzen aangeven of luistert ze nog te veel naar andere toe?

Fijne dag gewenst.

Liefs,

Veerle

P.s. heb jij al geluisterd naar mijn nieuwste podcast? Ik heb over dit onderwerp ook een podcast gemaakt. ☺