JA! Je hoogsensitieve tiener kan leren om zich af te sluiten voor alle prikkels

door | nov 25, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Bijna alle tieners die bij mij komen, geven aan onwijs veel last te hebben van de prikkels. Geregeld hoor ik van ouders, maar ook van de tieners zelf, dat ze vaak hoofdpijn hebben van alle prikkels. En niet lekker zitten in hun vel en last hebben van stemmingswisselingen. Sommige hoogsensitieve tieners slikken medicatie om zich af te sluiten voor de prikkels. Ik ben niet tegen medicatie. Maar dat is een tijdelijke oplossing. Terwijl er ook een langere termijn oplossing is, zonder medicatie!

Hoogsensitieve tieners zijn gericht op de buitenwereld in plaats van de binnenwereld

Hoogsensitieve tieners zijn gericht op de buitenwereld wanneer er te veel prikkels zijn. Je kan het vergelijken met een huis. De fundering zijn de voeten, de romp zijn de ramen en deuren en dan heb je de gedachtes in het hoofd. De voeten zweven ergens in het rond, ze zijn niet gegrond en er is geen fundament gelegd. Zonder dit fundament stort je huis in elkaar. De ramen en de deuren staan open. En de tiener is ontvankelijk om prikkels te ontvangen van de buitenwereld naar de binnenwereld. Daardoor ben je inbraakgevoelig en ‘lek je energie’

Daarom zitten veel tieners in hun hoofd. Te veel energie en aandacht gaan naar de drukke gedachtes: verleden, toekomst en andere mensen. Vaak denk je ook in doemscenario’s.

Wat we tijdens de sessies doen, allereerst de fundering stevig leggen. Dit wordt ook wel ‘aarde’ genoemd. Doordat de fundering stevig staat leren ze om de ramen en duren te sluiten. Waardoor ze geen energie meer lekken. Doordat de fundering niet stevig was gelegd verlieten zij letterlijk hun eigen binnenwereld, waardoor ze gericht waren op de prikkels buiten hen. Nu ze leren dat ze om binnen te blijven, sluiten ze zich af voor alle prikkels. Waardoor de prikkels niet meer zo hard binnenkomen. En letterlijk voor de deur blijft staan in plaats dat de prikkels ook echt naar binnen komen.

Daarnaast hebben gedachtes invloed op ons gedrag. Wij hebben duizenden gedachtes per dag. En wij zijn vaak geneigd om te luisteren naar deze gedachtes. Hierin verliezen we ons zelf. Wij identificeren vaak met deze gedachtes. Deze gedachtes bestaan uit: ‘toekomst, verleden of andere mensen’. Doordat wij meegaan met de gedachtes, verliezen we ook het contact met onze binnenwereld. Hierdoor heb je continu het gevoel dat je ‘aan’ staat. En dat zie en hoor ik ook heel veel bij de tieners.

De methodiek, bestaat uit vijf verschillende fases. In deze fases wordt de fundering stevig neer gezet. Dat ons huis stevig staat. Daarnaast leren we ook door binnen te blijven, wanneer deze gedachtes langskomen. Wij hebben een keus, of we meegaan met onze gedachtes of dat we er niet naar luisteren. Daardoor kunnen wij op dat moment ook ander gedrag vertonen, omdat we niet meer luisteren naar deze gedachtes.

Door deze methodiek, heb ik zoveel tieners zien veranderen! Ze konden met de prikkels omgaan en hadden rust in hun hoofd. Er ging een wereld voor hen open!

Hoe sluit jij je af van alle prikkels?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.