Ben jij bewust van je gedachtes?

door | sep 9, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Wanneer tieners voor het eerst bij mij in de praktijk komen, geven ze vaak aan dat ze het gevoel hebben dat ze niks waard zijn. Elke keer wanneer een tiener dit vertelt, breekt mijn hart een beetje… Want ze staan aan het begin van hun carrière, het begin om een geweldig leven te hebben! Waarom hebben ze dan op zulke jonge leeftijd al zulke gedachtes?

50 gedachtes per minuut

Eerlijk, ik dacht als tiener ook altijd, dat ik niks waard was. Ik weet nog op de middelbare school dat een jongen aan mij vertelde ‘niemand mag jou!’ en sloeg op mijn schooltas. Of wanneer ik bij een groepje (vrienden) zat, vertelde ze, dat ze naar het toilet toe gingen om vervolgens niet meer terug te komen. Dat waren momenten, dat ik zelf in een neerwaartse spiraal naar beneden ging door mijn gedachtes die ik had. Ik had gedachtes ‘doe ik er nog wel toe?’ ‘Wat heeft het voor zin als ik besta?’ En deze gedachtes ging door tot ik ’s avonds in slaap viel. Uit onderzoek is gebleken dat wij zo’n veertig- tot zestigduizend gedachten hebben. Dat zijn zo’n 50 gedachten per minuut. Ik wist heel lang niet, dat de gedachtes die wij hebben invloed hebben op onze gemoedsstemming. Afgelopen half jaar ben ik 7 keer onder hypnose geweest en ben ik me bewuster dan ooit, hoe belangrijk het is om positieve gedachtes te hebben, dat heeft mijn coach me echt geleerd!

Het begint allemaal bij je gedachtes

Wanneer tieners bij mij in de praktijk komen, ga ik vaak eerst in gesprek over de gedachtes die wij hebben, waarom heeft de tiener deze gedachtes? En doormiddel van een afbeelding laat ik zien, hoe deze gedachtes invloed kunnen hebben, op hoe jij je voelt. Vaak zie ik dan bij de tieners een ‘aha’ momentje. Op dat moment kijken we, wanneer we negatieve gedachtes hebben, hoe deze gedachtes omgezet kunnen worden in helpende gedachtes. Want elke gedachte die wij hebben hoe negatief ook, kunnen we omzetten zodra we er bewust van worden. Hoe word je eigenlijk bewust van je gedachtes, en hoe zorg je ervoor dat je tiener zich niet laat meeslepen door de gedachtes?

  • Gedachtes komen en gaan. Je hoeft je niet te identificeren met de gedachtes. Hierover kan je ook in gesprek gaan met je tiener. Hoe kan je de gedachtes helpend maken? Je bent je gedachtes niet! Je kunt je gedachtes vanaf een afstandje bekijken, en gedag zeggen wanneer ze voorbijkomen.
  • Wanneer je tiener in een spiraal naar beneden zit, met haar negatieve gedachtes. Ga dan in gesprek met je tiener. Waar komen de gedachtes vandaan? Wat ik vaak zie, is dat het school gerelateerd is. Hoog sensitieve tieners, voelen zich vaak anders, dan anderen en hebben daardoor vaak het gevoel dat ze er niet toedoen. Wanneer jij als ouder het gevoel erkend dat ze hebben en de veilige basis biedt. Dat ze goed zijn zoals ze zijn. Kun je de gedachtes helpend maken. Tieners zijn erg gevoelig voor afwijzing in deze periode. Ook al laten ze dat niet altijd zien, ze willen wel degelijk jouw goedkeuring hebben als ouder.

Ga jij in gesprek als ouder, wanneer je tiener niet helpende gedachtes heeft?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *