De impact van stress op een hoogsensitief persoon

door | dec 30, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Stress heeft veel impact op de mens, maar vooral op hoogsensitieve personen. Afgelopen jaar merkte ik, hoeveel stress impact heeft op je leven. Ik kreeg allemaal lichamelijke klachten en mijn lichaam reageerde op deze stress. Maar hoe werkt het precies?

 

Als hoogsensitief persoon nemen wij via onze zintuigen alle indrukken op, maar ook de emoties van andere mensen. Neem nu deze coronatijd, het journaal gaat over het leed wat er op dit moment in de wereld gebeurt, en als hoogsensitief persoon zuig je dat allemaal op. Maar je kan ook stress ervaren van alledaagse plekken, supermarkten, in de familie, geluiden en druktes.

 

Wat is stress precies?

Wanneer wij stress ervaren komt er een stresshormoon vrij namelijk: adrenaline, cortisol en noradrenaline. Wanneer deze hormonen langdurig of te vaak wordt aangemaakt, dan zorgt dit voor lichamelijke en emotionele klachten.

 

Zorgen over situaties waarvan wij ’s nachts wakker liggen zorgen voor spanning in het lichaam. Of opgekropte gevoelens die je dagelijks ervaart. Dit wordt ook wel acute stress genoemd. Als dit te lang speelt dan is er een verhoogde kans op ziektes aan aandoeningen. En deze stress kan omslaan in chronische stress

 

De symptomen van stress kunnen bij iedereen anders zijn. De een heeft meer last van lichamelijke klachten. De ander ervaart eerder geestelijke en emotionele symptomen. Stress heeft dus invloed op uw fysieke gesteldheid en op je humeur.

 

Lichamelijke symptomen

Je kent de veelvoorkomende klachten als hoofdpijn en hartkloppingen waarschijnlijk al. Maar wist je dat ook huiduitslag, een droge mond en haaruitval symptomen van stress zijn? Dit zijn de meest voorkomende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten
  • Rug- en nekklachten
  • Hoge bloeddruk

 

Emotionele symptomen

Stress uit zich niet alleen in lichamelijke klachten. Het kan ook iets doen met je emotionele gesteldheid. Dit zijn de veelvoorkomende klachten:

  • Moeite met concentreren
  • Piekeren
  • Vergeetachtig zijn
  • Te veel of te weinig eten
  • Slecht slapen

 

Rust

Herken jij de klachten van je tiener in bovenstaande opsomming? Dan is rust het antwoord. Juist doordat wij een zeer opmerkzaam zenuwstelsel hebben, zijn de rust momenten van essentieel belang. En nee, vele tieners willen dan achter hun computer of telefoon maar dat is juist niet de bedoeling! 😉 Rust nemen, kan bijvoorbeeld al heel simpel zijn door even op bed te gaan liggen. Het kan zijn, dat je niet in slaap valt, maar je lichaam rust dan toch even uit! Daarnaast werkt mindfulness oefeningen ook altijd, dat kan bijvoorbeeld door naar meditaties te luisteren of aan yoga te doen. Maar wat ook werkt en wat mij vooral hielp is veel wandelen. Ik hou van water, dus als ik echte stress ervaar ga ik geregeld naar het strand. Kijk naar de omgevingen, waar jij het meest tot rust komt.

 

Lichaam en geest werken met elkaar nauw samen. Als wij geestelijk niet lekker zitten, dan ervaren wij dat in ons lichaam. Het kan vaak lastig zijn, om te beseffen dat jij of je tiener meer rust nodig heeft tijdens dit soort momenten. Wij leven in een maatschappij, wat maar doorgaat. Een 24 uurs economie. Maar hoe lastig dit ook voor jouw of je tiener is, ik wil jullie uitnodigen dat het enige wat je hoeft te doen, is er alleen maar te zijn en te voelen wat jij nodig hebt! Andere hebben altijd een mening ongeacht wat je doet, of wat je zegt. Dan kan je toch maar beter naar jezelf gaan luisteren?

 

Wordt bewust hoe jij je dagelijks voelt? De kleinste signalen geven vaak al aan, dat wij overprikkeld zijn en dus stress ervaren.

 

Je tiener ervaart stress en nu?

Ik zie vooral bij tieners, dat ze het lastig vinden om dit te accepteren en om de kleine signalen te zien. Daarom is het belangrijk, dat als jij deze klachten ziet bij je kind om dit bespreekbaar te maken en oprecht de communicatie met je tiener aan te aan. Veel tieners schamen zich ervoor om te vertellen dat ze veel stress ervaren omdat ze vaak jouw als ouder er niet mee willen belasten. En daarom is het van essentieel belang, dat wanneer jij de signalen ziet bij je kind. Dat je erover in gesprek gaat. Vaak geeft dat de tieners al een opluchting, dat hun gevoel hierin erkend wordt. Om de situatie te veranderen, is het belangrijkste om het gevoel te erkennen en bewust te worden.

Wil jij meer tips geven aan je tiener om in belangrijke momenten de stress piek te verminderen? Bv tijdens de examens/toetsen of andere belangrijke momenten? Dan is deze blog iets voor jou! Klik op de link om deze te lezen

 

Ik ben benieuwd, hoe ga jij om met stress die je tiener ervaart?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.