Depressie onder de hooggevoelige tieners

door | jul 15, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Ik zie het steeds meer in en buiten mijn praktijk. Depressie. Steeds meer hooggevoelige tieners hebben last van depressieve gedachtes, juist in deze corona tijd. Er is meer hulpvraag dan ooit vanuit deze hooggevoelige tieners en de wachtrijen zijn lang bij de GGZ instellingen. Maar de vraag is, wat hebben de hooggevoelige tieners nodig in deze tijd? Wat hebben we allemaal nodig?

Oprechte verbinding

Zodra we als baby worden geboren, is het eerste wat we doen ademhalen natuurlijk, maar daarna het contact met de moeder zoeken. Daarvanuit ontstaat de eerste oprechte verbinding fysiek, lijfelijk, buiten de baarmoeder om. Wij, als mens, hebben de oprechte verbinding nodig! Dat kan op zoveel verschillende manieren, wij zijn als mens niet gemaakt om solo te leven, wij zijn sociale wezens. En in deze tijd is dat belangrijker dan ooit!

Vaak krijgen hooggevoelige tieners die aan depressie lijden of suïcidale gedachtes hebben een stempel. Een stempel. Vanuit de stempel krijgen ze vaak medicatie voorgeschreven. Op zich niks mis mee, maar is dat precies wat iedereen nodig heeft? Heeft iedere hooggevoelige tiener een stempel en medicatie nodig om van dat gevoel af te komen? Nee. Sinds de corona tijd is depressie onder de hooggevoelige tieners steeds meer voortgekomen. En ik vraag me af, waar wordt deze doelgroep erkend? Waarom wordt er zoveel op social media gesproken over de kwetsbare oudere groep? Ik snap dat deze doelgroep een bepaalde zorg nodig heeft. Alleen hebben de tieners van deze tijd dat ook niet nodig? Zij zijn onze toekomst. Zij gaan het maken in de toekomst. Daarom is het belangrijk om hun ook te erkennen, dat ze er mogen zijn! Dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. Juist nu in deze tijd vraagt de tijd om ons vanuit oprechte verbinding de connectie met elkaar te zoeken. Een luisterend oor zonder oordeel. Een oordeel is snel gemaakt. Wat iedereen doet, moet hij of zij zelf weten. Waar we wel invloed op hebben, is de connectie met elkaar maken. Vanuit liefde. Liefde in deze tijd is het antwoord op alles. Zonder liefde zijn we nergens, overal waar we komen kunnen we liefde uiten naar elkaar toe. Uiten naar de hooggevoelige tieners, maar ook naar de kinderen en de volwassen mensen. Er is al genoeg hebzucht en macht in deze wereld. We hebben altijd een keuze, een keuze of we meegaan daarin of dat we oprecht de verbinding met elkaar gaan opzoeken en daar vanuit de liefde gaan verspreiden.

Een luisterend oor zonder oordeel

Vanuit een oordeel, komt er boosheid, onbegrip, verwijten maken naar elkaar toe. En eerlijk, waarom kunnen we gewoon niet meer luisteren naar elkaar, begrip tonen, wat diegene zegt hoort en voelt. Ik betrap me er zelf ook vaak op, dat ik heel makkelijk een oordeel vel over iemand. En soms schrik ik daar oprecht van. Het is zo gebeurd, wanneer je een gesprek voert met iemand en eigenlijk praat over iemand anders zijn gedrag. Alleen dat is niet wat de wereld op dit moment nodig heeft. De wereld heeft ons nodig om echt de verbinding met elkaar te leggen. Er ontstaat nu een verdeeldheid en dat is precies wat de wereld niet van ons vraagt. Laten we allemaal opstaan en oprecht de verbinding zoeken. Dat hoeft niet fysiek te zijn, maar kan ook online via social media of een telefoongesprek naar iemand toe. En op dat moment te luisteren zonder oordeel. Vanuit verdeeldheid staan we alleen. Maar juist vanuit verbinding staan we sterk. Want wij als mens zijn sociale wezens en meer hebben we niet nodig. Dus ook naar de hooggevoelige tieners toe, laten we oprecht met hen in gesprek gaan, wat ze voelen, wat ze horen. Zodat zij de verbinding ook voelen en kunnen verspreiden.

Zoek jij de verbinding op met de ander, zonder oordeel?

Liefs,

Veerle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *