Hoe blijf je in je kracht tijdens de feestdagen?

door | dec 23, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Veel hoogsensitieve tieners die bij mij in de praktijk komen, gaven aan dat ze het lastig vinden om dicht bij hunzelf te blijven tijdens de feestdagen. Ze zijn bang dat als ze niet meedoen met de gezelligheid of activiteit, dat de mensen hun raar zouden vinden of het niet zouden begrijpen. En ik herken, dat maar al te goed! Daarom wil ik je graag tips meegeven waardoor je voldaan zonder druk de feestdagen voortkomt!

 

Tip 1:
Je kan nooit iedereen tevredenstellen, laten we dat vooropstellen! De vraag is daarom? Wil jij iedereen tevredenstellen, en zo ja? Waarom? Wij zijn vaak bang voor de afwijzing die er komt, van ons familie en vaak van ons schoonfamilie. Maar als je hun nooit 100% tevreden kan stellen voor wie ben jij je dan in alle bochten aan het wringen? Voor jezelf?

 

Tip 2:
Daarbij komen we bij tip twee, als je bewust bent van tip 1, kan je nu bewust worden van wat jij zelf werkelijk wilt. Hoe plan jij deze dagen je tijd in? Ga jij de dag van kerst ’s morgens beginnen met extra veel activiteiten of gun jij jezelf de rust voordat je aan het kerstdiner ’s avonds begint? De start van zo’n dag, kan onwijs verschillen als jij als relaxt begint zal je merken dat het een wereld van verschil is

 

Tip 3:
Gun jezelf gedurende dag even een moment om te rusten. Powernaps zijn onwijs goed om letterlijk even te herstellen van alle prikkels die gedurende dag op je afkomen. Vooral tijdens de feestdagen. Maar let op: niet langer dan 30 minuten 😉

 

Tip 4:
Wees jezelf, ben niet iemand anders omdat je op deze dagen ‘’leuk’ of ‘extra gezellig’ moet doen. Wij zijn als hoogsensitief persoon erg goed in sociaal wenselijk gedrag. Vaak leggen wij onbewust een druk op onszelf, dat wij de beste versie van onszelf moeten zijn tijdens deze dagen. Maar niets is minder waar! Wees wie je bent, jij bent van jezelf al leuk genoeg! Voor wie wil jij veranderen? Jij bent hoogsensitief en jij hebt een gave. Als iemand dit niet begrijpt, is dat ook oké, diegene kan het wellicht nog niet begrijpen. Actie geeft reactie. Als jij de beste versie van jezelf bent en jezelf accepteert reageren mensen daar ook op.

 

Tip 5:
Geef je grenzen aan! Dit is zo’n belangrijke voor hoogsensitieve personen. Waar sta jij? En wat wil jij? Dit is vaak nog zo onwennig maar essentieel van belang om te doen. Vaak als wij naar onze intuïtie luisteren en ons grenzen aangeven, houden wij vaak meer energie over en staan we in onze kracht! Door grenzen aan te geven, ben jij lief voor jezelf! En nee, dat is geen egoïsme, maar pure zelfliefde. Ga in gesprek met je vriend of partner, en geeft liefdevol aan wat JIJ nodig hebt. Door lief te zijn voor jezelf word jij de beste versie van jezelf en leer jij je hoogsensitiviteit optimaal als gave in te zetten.

 

En nee, dit is niet altijd even makkelijk. Dit is een proces van vallen en opstaan! Gun jezelf de tijd om hierin te groeien.

 

En naast deze tips, geniet vooral van deze dagen!!

 

Merry Christmas!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.