Hoe ga je om met examenstress?

door | jul 1, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Veel tieners die bij mij in de praktijk komen die hebben last van examenstress. En ik weet hoe het is. Ik had afgelopen week een examen voor mijn opleiding toegepaste psychologie en ik dacht; β€˜oja’, dit is het gevoel van examenstress.

Waar hebben hooggevoelige tieners last van voor en tijdens hun examen?

Hooggevoelige tieners zijn erg perfectionistisch in hun gedrag. Ze willen graag alles goed doen maar echt goed! Dit is ook zo op examens. Daarnaast kunnen hooggevoelige tieners, voor ons examen of toets week erg veel stress ervaren. Ik zie ook vaak in mijn praktijk dat tieners zich suf lopen te piekeren, en daardoor in een neerwaartse spiraal naar beneden gaan. Ze slapen slecht, en presteren daardoor juist nog minder en halen zo op deze manier onvoldoendes. Ik herken het, zelf had ik het ook een hele lange tijd op de middelbare school. Wat heel lastig was, wat ik wist niet hoe ik het anders kon doen. Totdat ik tools leerde, hoe ik hier wel mee kon omgaan.

Zoals ik vertelde had ik afgelopen week examen en heel even, voelde ik deze stress weer maar met deze paar tips die ik hieronder geef, is het bij mij allemaal goed gekomen

Tips voor examenstress bij hooggevoelige tieners:

    Wanneer jouw tiener op de dag een examen of toets heeft, kun je vertellen dat het beste werkt om even een moment voor hem/haar zelf te nemen. Vertel om op een rustig plekje even te zitten, leg je hand op je buik en voel je voeten stevig op de grond, adem een paar keer diep in en uit. En visualiseer dat er wortels vanuit de grond de aarde in gaan. Wanneer je tiener dit heeft gedaan. Laat dan de stress een kleur geven, welke kleur kan je de stress geven. Laat deze kleur via de wortels de aarde in gaan en blijf ondertussen goed doorademen.
  • Blijf bij de eerste ingeving. Hooggevoelige tieners hebben hebben een sterk ontwikkeld intuΓ―tie, zo ook als je een vraag maakt en het antwoord denkt te weten is dit 99% van het antwoord het juiste antwoord. Alleen het nadeel is dat ik vaak hoor dat tieners dan gaan twijfelen over het gegeven antwoord. En ik herken dit, ik had dit ook afgelopen week. Maar toch heb ik de toets ingeleverd met de eerste ingeving die ik had met de antwoorden.
  • Mocht je tiener tijdens het examen echt bij een vraag het gevoel hebben, dit is niet het juiste antwoord. Alle alarmbellen gaan af. Dan kan je de vraag opnieuw lezen en op dat moment, weer luisteren naar je eerste ingeving!

Ik ben benieuwd hoe jullie tieners deze tips ervaren. Laat het me vooral even weten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.