Waarom ik hoogsensitieve tieners coach

door | jun 17, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Afgelopen week kreeg ik aanvraag van een ouder om zijn zoontje van 8 (hoogsensitief) te begeleiden. Ik gaf liefdevol aan dat ik echt alleen tieners helpt. En hij vroeg aan mij; ‘ wat is het verschil tussen kinderen die HSP zijn en tieners’. Ik vond dit een interessante vraag en daarom heb ik het ook uitgelegd.

Hoogsensitieve tieners

Afgelopen half jaar ben ik met een business coach bezig geweest om echt te kijken, waar ik echt gelukkig van wordt in mijn bedrijf en waar mijn expertise zit. Er zijn al best veel kindercoaches maar nauwelijks tienercoaches. Terwijl juist deze doelgroep zo belangrijk is. In de puberteit wordt de basis gelegd voor het volwassen zijn en daarbij kunnen tieners vele vragen hebben waar ze tegen aan lopen. Vooral wanneer ze ontdekken dat ze geen autisme hebben maar hoogsensitief zijn. Ik weet zelf hoe het is om als hoogsensitieve tiener vast te lopen en heb me daarom daarin gespecialiseerd.

Wat ik dus ook aan de vader aangaf de ik sprak. Is dat deze tieners vaak al bij een psycholoog zijn geweest en het daar niet vinden wat ze zoeken, geregeld als een diagnose hebben maar toch ontdekken dat ze hoogsensitief zijn. Of dat tieners ontdekken dat ze hoogsensitief zijn en op deze manier naar de juiste coach op zoek kunnen gaan. Tieners komen vaak bij mij met concentratieproblemen en hebben vaak last van overprikkelheid in het dagelijks leven. Hij begreep wat ik zei, en vond dit ook erg verhelderend. Ik heb hem doorverwezen naar een HSP-kindercoach.

Het leukste met tieners werken vind ik toch wel, omdat ik zelf nog jong ben begrijp ik tieners in het proces waarin ze zitten. Ze ontwikkelen hun eigen identiteit, en hoe mooi is het dan, als ik tijdelijk op hun pad mee mag lopen. Ik moet vaak ook wel in mezelf lachen, want vaak komen tieners bij mij die een kopie van mij vroeger zijn. Niet allemaal natuurlijk maar daarom wil ik ze zo graag helpen. Ik weet zelf hoe het is, wanneer ik eerst naar een psycholoog ging en vervolgens er veel later achter kwam dat ik me prettiger voelde bij een HSP coach. En daarom wil ik ouders en tieners dat graag besparen. Dat wanneer ze ontdekken dat hun tiener hoogsensitief is, ze gelijk opzoek kunnen gaan naar een coach die daar gespecialiseerd in is.

Tijdens de studie die ik nu doe toegepaste psychologie, heb ik ook geleerd hoe het puberbrein werkt. Daarnaast leer ik nu ook verschillende diagnoses en vormen van autisme. Ik vind dit belangrijk om te leren waarom? Zodat ik weet hoe het gaat als een tiener wordt gediagnostiseerd. Ik vind het belangrijk om ook deze tak van het vak te leren en te zien, zodat ik de hoogsensitieve tiener zo goed mogelijk kan begeleiden. Er zijn veel coaches, en iedereen kan zich coach noemen. Ik ben zelf ook coach. In een andere blog had ik het over het verschil tussen een coach en een psycholoog. Ik geloof daarom dat er echt goede coaches zijn, als je kijkt naar de expertise van de coach en wat ze heeft gedaan voor opleiding. Daarnaast speelt ervaring ook een rol. Onlangs dat ik zelf jong ben heb ik wel onwijs veel ervaring opgedaan als HSP-coach maar ook als verpleegkundige. En ik groei nog elke dag door. Leeftijd zegt voor mijn gevoel niets. Het gaat erom hoe jij als ouder bij die persoon voelt en de tiener natuurlijk. Dat er een wederzijdse klik is!

Ik wens jullie een stralende dag toe!

Liefs, Veerle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *