Iedereen is tegenwoordig hoogsensitief?

door | sep 30, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Geregeld hoor ik van ouders, dat wanneer ze vertellen dat hun tiener hoogsensitief is. Ze hier niet altijd begrip voor tonen. Soms hoor ik ook nog wel eens dat dit een ‘mode’ verschijnsel is. Niet alle ouders vertellen het daarom, dat hun kind hoogsensitief is. Of wanneer je zelf hoogsensitief bent en dit verteld aan je collega’s kijken ze een beetje raar aan en weten ze niet zo goed wat ze moeten zeggen. En ik vraag me af waarom? Waarom wordt er af en toe nog zo raar gekeken als je vertelt dat je hoogsensitief bent?

Een ‘mode’ verschijnsel

Ik herken het zelf ook maar al te goed. Wanneer ik vroeger ’s avonds met vriendinnen moe was en echt graag naar mijn bed toe wilde. Keken ze me apart aan. Ik vertelde dat ik hoogsensitief was en dat mijn hoofd nu echt te vol zat met alle prikkels van de dag. Het werd stil aan tafel, en ik zag de gezichten al raar kijken. En ik vroeg me af, waarom kijken jullie zo? Ze begrepen het niet, en ik zal wel overgevoelig zijn werd er geroepen. Dat was de dag, dat ik afstand nam en mijn eigen vriendinnen gingen zoeken die mij wel begrepen. Ik hoor het ook geregeld van ouders, als zij vertellen dat ze hoogsensitief zijn dit kan op werk of in privé, dan wordt dit verteld, dat tegenwoordig iedereen ineens hoogsensitief is. En dat het zo’n hype is.

Maar niets is minder waar. Juist doordat het wetenschappelijk is erkend. Ik vind het persoonlijk jammer, dat er zo naar wordt gekeken. Maar eigenlijk is diegene die het zegt, er nog niet klaar voor om buiten het boekje te kijken. Ik snap dat jij je op zo’n moment afgewezen kan voelen en je afvraagt of je wel goed genoeg bent. Daarom wil ik je echt op je hart drukken, dat jij er mag zijn, samen met je hoogsensitiviteit. Jij weet wat waarheid is! Jij weet, dat het bestaat. Jij mag jezelf op de eerste plaats zetten. Jij doet er toe in deze wereld.

En eerlijk, het is niet altijd makkelijk om in een keer een zo te denken. Alleen als jij je voelt afgewezen, waar mag jij dan nog in groeien? We willen graag erkenning in wie we zijn als persoon en bevestiging hebben van anderen. Maar de eerste stap is, dat jij deze bevestiging en erkenning ook aan jezelf mag geven. Jij mag staan voor wie je bent en waarvoor je bent gekomen. Ik hoor ook nog geregeld, dat ik mij aanstel en op zo’n moment denk ik letterlijk: ‘Prima, dat jij zo denkt maar ik weet beter en wat goed voor mij is’. We leven in een land met vrijheid van meningsuiting. En dat is zijn mening vanuit zijn referentiekader, wat prima is.

Voor jezelf kiezen

Vroeger zou ik mij aanpassen, aanpassen in het sociaal wenselijk gedrag om er maar bij te horen. Maar eerlijk, dan doe ik mezelf echt tekort. Ik ga dan over mijn eigen grenzen en ben niet wie ik in de essentie wil zijn. En waarom? Als jij jezelf herkent in dit verhaal, dan wil ik je uitnodigen om te gaan voelen, waarom jij jezelf nog steeds aanpast? Op welke plaats zet jij jezelf? Zelfde liefde wordt nog geregeld gezien als een egoïstische eigenschap, maar zelfliefde is dat niet. Zelfliefde betekend naar jezelf kijken en jezelf op nummer 1 zetten. Kijken naar wat jij nodig hebt! Waar jij gelukkig van wordt. Gelukkig zijn is een keuze, net als voor jezelf staan wie jij bent, want dan komen de juist mensen op je pad!

Liefs,

Veerle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *