Ik deed er alles voor om erbij te horen op school

door | sep 23, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Zoals ik al eerder heb beschreven, afwijzing komt hard aan in de puberteit.
Tieners doen en soms alles voor om er maar bij te horen, want ze willen niet graag buitengesloten worden. En eerlijk ik begrijp het maar al te goed.

Waar het begon..

Zelf vertoonde ik in mijn puberteit, gedrag waar ik echt totaal niet mijzelf was. Ik wilde erbij horen, dus vertoonde ik please gedrag. Ik vond het zo vervelend om afwijzing te voelen. Ik wist niet wat de juiste manier was, om maar bij de groep te horen. Dit begon eigenlijk al op de basisschool. Ik zag een meiden groepje, en ik wilde er zo graag bij horen. Het is maar niks, als je gepest wordt en een buitenbeetje voelt. Dus vroeg ik ook aan hun of ik bij het groepje mocht horen. Dan moest ik eerst een speciaal wachtwoord vertellen, natuurlijk wist ik die niet… Dus vertoonde ik please gedrag, waarbij ik mijzelf echt totaal kwijtraakte. Als zij op het speelplein ergens naar toe gingen rennen, ging ik achter hen aan. Ik probeerde elke keer het wachtwoord goed te raden. Zonder enig succes. Op de middelbare school ging dit ook zo. Ik vertelde verhalen, die niet klopte. Juist om maar op deze manier populair te zijn, zodat ik enigszins het gevoel had dat ik erbij hoorde. Totdat ze er natuurlijk achter kwamen dat het verhaal wat ik vertelde niet klopte. Kortom, waardoor ik me nog meer alleen voelde. Zodra ik ging zitten, gingen klasgenoten weg lopen en zat ik alsnog alleen. En een jongen vertelde ook aan mij dat niemand mij mocht. Dat moment zal ik nooit vergeten.

En dan ook nog hoogsensitief?

En dan ben je ook nog hoogsensitief… op dat moment wist ik het niet, dat ik hoogsensitief was. Ik had het gevoel dat er al iets mis met mij was, maar wat? Dat wist ik niet. Hier kwam ik pas later achter. Juist het ervaren van groepsdruk, erbij willen horen en nog hoogsensitief zijn.

Hoogsensitieve tieners voelen zich vaak alleen, dat hoor ik geregeld van ouders. Ook van de tiener zelf. In hun bewustzijn niveau zijn ze vaak verder. Hoogsensitieve tieners zijn vaak ook nieuwetijdskinderen. Ze vinden het ook prettiger om met volwassenen een gesprek te voeren dan met leeftijdsgenoten. Ze worden vaak gezien dat ze op jonge leeftijd ‘wijze’ uitspraken doen. Ze willen graag aansluiting vinden in de groep op de middelbare school alleen vinden dat is toch op bepaalde momenten erg lastig.

Daarom geef ik hieronder een paar tips:

  • Wanneer je tiener graag aansluiting wilt in de groep. Maar merkt dat ze andere gespreksonderwerpen heeft. Kan je hierover in gesprek gaan, door als eerste te vertellen dat ze helemaal goed is zoals ze is. Dat ze in haar bewustzijn verder is waardoor zij andere intenties heeft. Je kunt vragen of er iemand op school is, waar ze graag aansluiting bij zoekt. Vaak betekend al een vriendin veel meer dan een hele vriendengroep, want daarin kan de vraag zijn, zijn dat daadwerkelijk je vrienden?
  • Belangrijk is erkenning te geven aan het gevoel, ‘ik snap dat jij je alleen voelt’ Daarna kan je wellicht samen op zoek gaan naar bepaalde groepen op internet, waar je tiener wel de interactie vindt. Het is belangrijk dat je vermeldt dat emoties er mogen zijn, emoties mogen gevoeld worden, gehoord worden. We hoeven niet altijd te laten weten wat we met de emoties moeten doen of te zeggen. Er laten zijn is al voldoende.

En eerlijk, ik begrijp het hoe lastig het kan zijn in deze fase. Daarom is het als ouder belangrijk om erkenning te geven aan het gevoel. Dat ze er mogen zijn en juist helemaal goed zijn zoals ze zijn.

Liefs,

Veerle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *