Is jouw tiener hoogsensitief en strong-willed?

door | aug 12, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Hoogsensitief en een sterke wil. Ja, dat ben ik! Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik dat verklaart een hoop! Ik hoorde van mijn moeder dat zodra ik kon praten, dat ik precies vertelde wat ik wel en niet wilde. Vroeger zeiden ze al; daar zit een kop op, en tot op de dag van vandaag ben ik daar nog steeds erg blij mee!

Wat betekent het als jouw tiener een sterke wil heeft?

Deze tieners worden ook wel temperament volle tieners genoemd. Dat betekent dat ze intens, gevoelig en opmerkzame tieners zijn met een sterkte wil.

Zo kunnen deze tieners heel diep nadenken, ze willen van alles weten. Ze stellen dagelijks filosofische ragen en kan zich verdiepen in situaties, waar jij als ouder nog nooit over na hebt gedacht.

Zo worden emoties veel dieper verwerkt en kunnen deze tieners in alle hevigheid reageren. En dit op deze manier ook uiten bv door hevig te lachen of wanneer je tiener zijn teen stoot, onwijs verdrietig zijn en dit ook uiten.

Deze tieners zijn onwijs gevoelig. Ze varen het beste bij harmonie, ze willen het andere graag naar hun zin maken en kunnen onwijs veel liefde geven, aan diegene van wie ze houden. Deze tieners pikken daarnaast sneller negatieve sferen op, waardoor ze beïnvloed kunnen raken.

Ze weten wat ze willen. Ze zijn erg creatief in het dagelijks elven en bedenken allerlei manieren om iets voor elkaar te krijgen en zullen blijven volhouden tot dat het daadwerkelijk lukt. Als ze een doel hebben, dan gaan ze daarvoor! Ze zijn goed in staat om dicht bij hun zelf te blijven. Ze vertrouwen op een eigen mening en leren beste door dingen zelf te ervaren.

Hierboven heb ik al enkele kenmerken genoemd. Deze kenmerken heb ik zelf ook. Ik ben nog steeds opzoek naar verdieping, ik wil altijd weten waarom. Waarom vragen zijn voor mij hele leuke en belangrijke vragen. En ik ben ook onwijs eigenwijs, als iedereen rechts gaat, ben ik echt diegene die links gaat. Ik wil graag zelf ervaren dat als de weg links doodloopt, ik toch naar rechts toe moet. En dat is typisch strong willed.

Hoe ga je als ouder daar het beste mee om?

Voor ouders is dit niet altijd even makkelijk. Want hoe kan je hier het beste mee om gaan? Bij deze tieners heeft het geen zin om een beloning of straf techniek toe te passen. Sterker nog het gaat alleen maar averechts werken. Maar wat werkt wel? Door te gaan samenwerken. Samenwerken houdt in dat je samen met je tiener afspraken maakt. Een voorbeeld:

“Pien is 16 jaar oud, en wilt graag tot tien uur ’s avonds bij een vriendin zijn om vervolgens naar huis toe te gaan. Maria de moeder van Pien vindt dit te laat, want ze wilt niet dat Pien in het donker nog naar huis toe rijdt. En daarom wil ze dan Pien eerder naar huis toe komt. Pien vindt dit niet leuk, want ze voelt zich ongemakkelijk om als eerste weg te gaan. Samen gaan ze in gesprek. Dat betekent niet allebei water bij de wijn doen, maar wijn bijschenken. Ze spreken elkaar verlangens uit. Totdat ze tot een akkoord komen; Pien mag tot tien uur ’s avonds blijven, als ze wel met haar vriendin meerijdt naar huis toe.”

Door op deze manier te gaan communiceren kom je allebei tot een akkoord. Jij als ouder schiet niet in de emotie, waardoor je geen sneeuwbaleffect krijgt met je tiener.

Daarnaast hebben deze tieners iets meer tijd nodig om activiteiten te ondernemen met jou als ouder. Ze hebben meer de aandacht nodig. Dan kan al een klein momentje zijn gedurende de dag. Bv: elke avond als je tiener in bed ligt, dan ga je even tien minuutjes bij je tiener zitten. Of even wandelen. Ze merken ook als jij niet 100% naar je tiener luistert, daarom is het belangrijk om echt actief te luisteren. Soms lastig met het werk, want we zijn gauw geneigd om daar nog aan het denken aan het einde van de dag. Het is een proces. Wanneer jij op deze manier je tiener benaderd en afspraken na komt, zul je tiener dat ook bij jou doen.

Werk jij samen met je tiener?

Liefs,
Veerle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *