Je hoogsensitieve tiener probeert van alles uit en nu?

door | aug 19, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Herken je dat; Je tiener wilt van alles proberen in groepsdruk? Je tiener doet dingen waarvan jij denkt; die deed je nooit, waarom nu? Of je ziet je tiener totaal veranderen in houding naar jou als ouder toe? Normaal had je de leukste gesprekken, maar nu geeft je tiener alleen maar gesloten antwoorden en je hebt van alles geprobeerd maar niks werkt.

De ontwikkeling

Wanneer je tiener in de puberteit komt, staat eigenlijk het hele leven van je tiener op zijn kop. Zowel fysiek als emotioneel. De hersenen maken nieuwe verbindingen en ineens wordt je tiener een jongvolwassen man of vrouw. Maar hoe ga je hier precies mee om?

Allereerst vertel ik de voornaamste reden waarom je tiener soms uitspraken kan doen, waarvan hij eerst niet over nadenkt. Dat komt omdat in deze fase het emotie sneller groeit (amygdala) dan het denk en plan gebied (neocortex). Daarom hebben tieners moeite om schattingen maken op lange termijn zo ook bv met een planning van school. Ze kunnen daarnaast heftige emotionele uitbarstingen hebben. Dit praat het gedrag niet goed van je tiener, maar dat je wel weet welke reden erachter zit. Daarnaast ontwikkelen tieners in deze fase hun identiteit, ze zijn op onderzoek uit wie ze nou werkelijk zijn. Afwijzing komt in deze fase hard aan ook van vriendengroepen. Daarom trekt je tiener vaak naar vriendengroepen en kan hij dingen doen, die je tiener anders nooit zult doen. Ze kleden op afstemming van vriendengroepen en zijn zo op deze manier aan het ontdekken.

Hoogsensitief en adolescentie

Wanneer je tiener hoogsensitief is wilt je tiener eigenlijk van alles doen, om die ander naar zijn zin te maken. Ze voelen zich vaak al anders en willen daarom erbij horen. Ze doen zich anders voor dan ze werkelijk zijn. Ze zijn opzoek naar vrienden maar kunnen dat vaak niet vinden. Hoogsensitieve tieners hebben vaak een andere belevingswereld dan niet hooggevoelige tieners. Zou kunnen ze bijvoorbeeld minder geïnteresseerd zijn in jongens en alcohol, maar zijn juist geïnteresseerd in de diepgang van het leven. Dit hoeft overigens niet altijd het geval te zijn. Daardoor kan het zo zijn, dan je tiener zich anders gedraagt dan normaal.

Eigen ervaring

Ik was als tiener onwijs zoekende. Ik voelde me echt eenzaam en had geen vriendinnen waar ik over de diepgang van het leven kon praten. Ze waren voor mijn gevoel alleen maar bezig om over jongens te praten. Daarom deed ik dingen om er maar bij te horen. Zo dronk ik mee met me ‘vrienden’ en ging geregeld uit tot in de late uurtjes. Ik was iemand die ik werkelijk niet was. Het hielp ook niet erg mee, dat ik in die periode een diagnose kreeg, een vorm van autisme PPD-NOS. Niets mis mee, alleen daardoor voelde ik me nog meer anders. Ik was in deze fase werkelijk mezelf verloren en ook had ik last van depressieve gevoelens, want voor mijn gevoel begreep niemand mij. Totdat ik in mijn laatste jaar van mijn middelbare school mijn beste vriendin leerde kennen en ik naar de juiste therapeut ging, waarnaar ik ontdekte dat ik hoogsensitief was en zo is de reis voor mij verder gegaan.

Tips voor jou als ouder

Hieronder wil ik je graag tips meegeven die je kan toepassen!

  Wanneer je moeilijk contact kan maken met je hoogsensitieve tiener, laat je tiener dan weten dat het veilig is bij jullie thuis. Dat kan door geregeld tegen je tiener te zeggen dat je trots op hem of haar bent. Zoals ik eerder beschreef komt afwijzing hard aan. Juist door een stabiele veilige thuissituatie te hebben, zal je tiener dat waarderen. Ook al is het niet altijd zichtbaar.
 • Maak even een momentje per dag vrij voor elkaar. Dat kan ’s avonds zijn om even een stukje te wandelen. Je tiener beseft dat je er voor hem of haar bent. Je hoeft niet specifiek iets te zeggen. Er simpel weg ‘zijn’ is al voldoende.
 • Laat je tiener zelf zijn fouten maken. Ik snap dat je het liefste je tiener voor alles wilt beschermen, die jij wellicht zelf ook hebt gedaan. Maar juist tieners willen leren en groeien door zelf fouten te maken en mee te maken. Als ouder, kan je dan het beste je tiener juist hierin niet veroordelen, maar een luisterend oor bieden en hem of haar helpen met de oplossing.
 • Ga met je tiener in gesprek; vertel dat hij of zij helemaal goed is zoals hij of zij is. Ze voelen zich vaak al anders, juist door als ouder aan je tiener te vertellen dat hij of zij er helemaal mag zijn, geeft dat je tiener het vertrouwen een boost.
 • Wat ik vaak zie bij hoog sensitieve tieners, is dat echte vriendschappen pas later komen. Zo ook bij mij. Ik was 19 toen ik mijn beste vriendin ontmoette. Ik leg dit vaak ook uit in de praktijk wanneer tieners bij mij komen. Hoogsensitieve tieners, hebben vaak andere interesses en juist wanneer ze ouder worden komen ze de juiste mensen tegen die deze interesses delen.

  Hoe ervaar als ouder jij deze fase met je tiener?

  Liefs,
  Veerle

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *