Je kind plaatsen in een hokje, Liever niet?

door | okt 28, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Leven we in een hokjes cultuur tegenwoordig? Geregeld hoor ik ouders, dat ze hun kind niet in een hokje willen plaatsen. En dat begrijp ik maar al te goed. Tegenwoordig heb je voor elk trekje wel een naam. Is het juist fijn dat je weet wat je kind heeft of toch niet?

Wordt iedereen in een hokje geplaatst?

Afgelopen weekend stond ik op de ij-hallen. Ik had een paar jaar geleden een emotiedagboek voor kinderen ontwikkeld. Maar ik doe er nu niks meer mee, dus ze mochten voor een koopje weg. Want anders doe ik ze zelf ook weg. Er kwam een man langs hij vertelde: β€˜Vroeger had je dit allemaal niet, en moest je gewoon doorgaan, tegenwoordig wordt iedereen in een hokje geplaatst terwijl ze vroeger geen naam hadden. En was gewoon jezelf’. Ik keek de beste man aan, en ik kon hem geen ongelijk geven. Vroeger, was je wat drukker vertelde hij later of wat je liever niet in een groep en speelde liever alleen. Zonder verder te kijken wat er aan de hand was. Ik geloof dat er beide kanten hieraan zitten. Juist door te weten wat er met je kind aan de hand is, kan je daar als ouder op anticiperen. Kan jij je kind de juiste begeleiding geven. Maar het moet niet zo zijn, dat jij je kind daardoor anders gaat behandelen. Het moet geen excuus worden. We zijn, wie we zijn en we zijn goed zoals we zijn. Niets meer en niets minder. Dit vertel ik de tieners ook vaak in de praktijk. Doordat we in Nederland in deze tijd geregeld kinderen in hokjes kunnen plaatsen. Hebben ze vaak het gevoel dat er iets mis is met hen. Ze hebben het gevoel dat ik bij hun iets komt repareren. Zoals ze het zelf dan noemen. Eerlijk, waarom denken de tieners tegenwoordig zo? Ik herken het, ik dacht ook lange tijd dat er iets mis was met mij. Maar ten eerste vertel ik tieners altijd met of zonder hokje. Er is niets mis met hen. Ze zijn precies goed zoals ze zijn. Soms baat dit me echt zorgen.

Hoogsensitiviteit is na mijn inzien geen stempel

Wanneer je ontdekt dat je je tiener of jijzelf hoogsensitief bent, moet dit geen excuus zijn om geen verantwoordelijk te nemen voor gedrag. Het is juist fijn, dat er op dat moment een wereld voor je opengaat. Zo kijk ik tegen hokjes. Het is fijn om te weten wat er speelt, waardoor je de juiste begeleiding kan krijgen. En daardoor meer over jezelf te begrijpen. Waarom je dingen doet zoals je ze doet. En wellicht inzichten krijgt, hoe je er beter mee om kan gaan. Een hokje, is alleen maar een manier om bepaalde gedragskenmerken te verklaren, maar niet om een stempel te drukken op zijn of haar persoonlijkheid. Iedereen is goed zoals hij of zij is.

Soms kunnen we wel na mijn inzien, te snel een stempel plaatsen op basis van gedrag. Terwijl gedrag een slechte graadmeter is. Het is juist belangrijk om verder te kijken naar het gedrag. En we hoeven niet altijd in elke situaties iemand in hokjes te plaatsen. We zijn zoals we zijn. Zoals ik al zei, een stempel kan veel verklaren, maar het moet niet zo zijn, dat we daardoor een tiener anders gaan behandelen.

Hoogsensitiviteit zie ik ook niet als stempel, maar zoals het wordt benoemd een karaktereigenschap, en zo breng ik dit ook precies in de wereld! Een karaktereigenschap, wat gezien mag worden als gave, wat de wereld juist door deze mensen een stukje mooier en bewuster wordt.

Zie jij hoogsensitiviteit als stempel of als gave?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.