Overvloed aan keuzes voor hoogsensitieve kinderen

door | nov 4, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Vaak hoor ik in de praktijk van tieners, dat zij het lastig vinden dat er een overvloed aan keuzes is, in het dagelijks leven en ook op school! Wij hebben zoveel keuzes die we moeten maken. En juist voor een hoogsensitieve kind, kan de keuzes die zij moeten maken overweldigend zijn!

Een hoogsensitieve kinderen, kan zich verliezen in keuzes

Zelf herken ik het maar al te goed! De keuzes die ik als 14-jarige moest kiezen welk keuzevak ik graag wilde doen. Ik dacht toen dat ik graag kinderarts wilde worden. Maar hoe weet je als tiener, dat dit beroep werkelijk het beroep is wat je wilt gaan uitvoeren? Wij worden genoodzaakt om in deze maatschappij, op zulke jonge leeftijd keuzes te maken. En juist voor een hoogsensitief persoon, komt er extra druk bij. Bang dat ze de verkeerde keuzes maken omdat ze perfectionist zijn, waar ik het over had gehad. En dat brengt vervolgens weer onwijs veel stress met zich mee voor de tiener. Daarom vind ik het belangrijk om te vertellen, dat er op dit moment geen foute of juiste keuze bestaat. En dat mag jij ook aan je hoogsensitieve kind meegeven. Vaak ervaren ze veel stress doordat ze bang zijn, dat als ze nu een verkeerde keuze maken. Dit de verkeerde keuze voor altijd is. Bang dat als ze de verkeerde keuzes maken, dat ouders niet meer trots op hen zijn of hun omgeving. Maar dat is niet zo. Dat ik vroeger kinderarts wilde worden en begin 20 er toch achter kwam dat ik een andere keuze maakte, is allemaal goed uitgepakt. Vaak hoor ik van hoogsensitieve kinderen, dat ze bang zijn om te falen. Bang zijn dat ze geen ander beroep kunnen kiezen. Maar dat is niet zo! Alle keuzes die je maakt en uitvoert zijn ervaringen. Ervaringen die je dichter bij een keuze maken die jij wel wilt doen! Het maakt niks uit, hoe je tiener deze weg bewandeld.

Je kan het leven zien als een speeltuin. Je hebt verschillende attributen die je kan proberen en gebruiken om vervolgens weer naar het volgende attribuut te gaan. Je hoeft niet op een attribuut te blijven zitten. En zo werkt het leven. Dit kan jij ook op deze manier aan je hoogsensitieve tiener vertellen. Als je kind op dit moment een keuze moet maken, of het met school is of in het dagelijks leven. Dan kan jij aan je kind vertellen, dat welke keuze hij of zij maakt. Zolang je kind het gevoel heeft, dat het voor hem of haar goed voelt. Dat je trots op je kind bent. Er bestaan geen foute keuzes. Alle keuzes leiden ons op dat moment naar ons eindbestemming. Soms wijken we af van de hoofdweg om vervolgens weer om op de hoofdweg te komen. Alles is oké. Schrijf de voordelen en nadelen op als je kind een belangrijke keuze moet maken en vraag aan je kind te luisteren naar de eerste impuls. Wat is het eerste impuls bij een situatie die ze uitschrijven? Zolang je luistert naar de eerste impuls en datgene doet, wat voor jou betekend dat goed voelt. Is alles oké! En juist dat is zo belangrijk om te vertellen aan je tiener. Waardoor zij het gevoel hebben, dat hun ouders trots op hen is.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.