Hooggevoelige tieners ervaren een andere dimensie met vriendschappen

door | jul 8, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Hoogsensitieve tieners ervaren soms ook een gebrek aan aansluiting. Bij hen komt dat vaak omdat ze heel anders denken en met andere vraagstukken bezig zijn dan hun leeftijdsgenoten. Of omdat ze te veel meebewegen met de ander en de relatie ongelijkwaardig wordt.

Hooggevoelige tieners zijn vaak opzoek naar diepgang in het leven

Vaak krijg ik tieners in de praktijk die aangeven, dat ze geen verbinding vinden met andere tieners. Ze voelen zich vaak alleen en vinden het lastig om mee te praten met leeftijdsgenoten. Ik herken dit maar al te goed. Ik was vroeger veel gepest op de middelbare school. Ik voelde me anders. Ik had als tiener maar nu ook nog dat ik altijd bezig ben met ‘waarom’ vragen. Ik ben zelf altijd opzoek naar diepgang in gesprekken. Daarnaast merkte ik vaak in vriendschappen dat ik meer gaf dan ik daadwerkelijk teruggaf. Als ik met iemand vriendinnen ben, dan geef ik altijd 100% aan diegene en zelfs meer. Terwijl die ander maar 80% geeft, hierdoor wordt de relatie ongelijkwaardig. Ik beweeg altijd mee met die ander. Ik werd hierin als tiener vaak teleurgesteld omdat die ander niet met mij meebewoog.
Ik heb daar heel lang mee gezeten. Ik vond het erg lastig dat ik eigenlijk geen vriendinnen had als hooggevoelig persoon. Ik heb mij werkelijk heel eenzaam gevoeld. Het was een dubbel gevoel. Ik laadde op wanneer ik alleen was (nog steeds) maar ook in gesprekken voelde ik me prettiger bij volwassenen dan bij mij leeftijdsgenoten. Ik had het gevoel dat wanneer ik praatte met volwassenen, dat ik wel de diepgaande gesprekken kon voeren.

Hooggevoelige tieners laden op van het alleen zijn.

Vaak maken ouders zich zorgen over dat hun tiener vaak alleen is of geen aansluiting vindt met andere leeftijdsgenoten. Ik snap het. Ik snap dat je als ouder je zorgen maakt. Alleen als ik vaak met de tiener in gesprek ga, vertellen ze ook, dat ze het juist prettig vinden om veel tijd te spenderen in de natuur of juist opladen van het alleen zijn. Vaak geven ze wel aan, dat ze zich anders voelen wanneer ze met leeftijdsgenoten praten. En daarom opzoek zijn naar verbinding met mensen waarbij ze wel diepgaande gesprekken kunnen voeren. Ik heb zelf een beste vriendin en ben pas rond mijn twintigste mensen tegengekomen, waar ik het goed mee kan vinden.
Daarnaast zijn hooggevoelige tieners vaak ‘oude’ zielen. Het betekent niet dat hij of zij beter is dan iemand anders. Maar simpel weg meer reïncarnaties heeft gehad hier op aarde. Ze hechten geen waarde aan materie, ze zijn veel minder bezig met het uiterlijk. Ze kijken naar de persoon die binnen in jou zit! Ze zijn vaak verder in hun bewustzijn, dan hun leeftijd laat zien.
Tips voor jou als ouder:
  • Ga in gesprek met je tiener. Vraag aan je tiener waar hij of zij behoefte aan heeft. Is het juist alleen zijn of toch praten met gelijkgestemde. Je hebt tegenwoordig veel groepen waar je gelijkgestemde kan ontmoeten. Ga met je tiener samen kijken waar hij of zij zich prettig voelt.
  • Vertel tegen je tiener dat hij helemaal oké is hoe hij of zij is. Afwijzing komt in deze leeftijdscategorie hard aan. Door een veilige basis te bieden voor jou tiener, heeft je tiener het gevoel dat hij of zij er helemaal mag zijn zoals hij of zij is.
Ik zeg altijd tegen de ouder en tiener, juist wanneer jij honderd procent jezelf bent, zal je de juiste mensen op je pad tegenkomen.
Spendeert jouw tiener vaak tijd alleen door in de natuur? Of loopt hij of zij hiertegen aan?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *