Welke versie laat jouw hooggevoelige tiener zien in de maatschappij?

door | nov 18, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Gisteren sprak ik met een hooggevoelige tiener en zij heeft het gevoel dat er twee versies van haar bestaan. Een versie: ‘wie ben ik en wat wil ik zeggen?’ en een versie: ‘Wat kan ik het beste tegen mijn vriendin zeggen?’. Ze gaf aan dat ze continu het gevoel heeft dat ze in gesprek is met zichzelf. Wat is het beste? En daardoor onwijs druk is in haar hoofd. Hoe ga je daar precies mee om, als je tiener dit vertelt aan jou?

De verwachting van hooggevoelige tieners in de maatschappij.

Eerlijk is eerlijk, er licht een onwijze druk op deze tieners. Zowel maatschappelijk, maar ook sociaal. Want het liefste willen we allemaal aardig gevonden worden als hooggevoelig persoon. We willen erbij horen. Als hooggevoelig persoon, voelen we ons vaak al anders en eigenlijk willen we ons niet nog meer anders voelen. Daarom zijn tieners geneigd om een andere versie te zijn, dan wie ze werkelijk zijn. Zo vertelde de tiener die gisteren bij mij in consult was, dat ze geregeld tegen haar vriendinnen een leugentje vertelt om erbij te horen. Hier hebben we het over4 gehad. Ik stelde haar de vraagstelling: ‘Denk je niet dat je vriendin, het veel meer zou waarderen als je eerlijk bent?’ Daar moest ze even over nadenken. ‘Eigenlijk wel’ gaf ze aan. Je kan je mening op verschillende manieren vertellen, en dat vertel ik ook aan de tiener. Dat je verschillende cadeauverpakkingen om een mening die eerlijk is kan wikkelen. Daar was ze het mee eens. Eerlijkheid duurt het langst, zeg ik altijd. En kunnen ze er niet mee omgaan, dan is de vraag: ‘Zijn het wel je vriendinnen?’ Daar dacht ze ook over na. Ze wilde zijn wie ze echt is, met haar hooggevoeligheid. En dat haar vriendinnen accepteren wie ze werkelijk echt is en niet meer continu de in tweestrijd is, welke versie de vraagstelling zal beantwoorden.

Dit zie ik overigens niet alleen bij hooggevoelige tieners maar ook bij volwassenen. Ik geloof, dat de juiste mensen op je pad komen als je werkelijk bent wie je wilt zijn. Als ze je niet accepteren, dan zijn het niet de juiste mensen. Wij zijn vaak bang om afgewezen te worden. En dat is normaal! Alleen niet de hele wereld vindt jou leuk en gelukkig maar! Wij zijn mensen met allemaal verschillende persoonlijkheden en meningen. Daardoor is de wereld kleurrijk!

Wij willen het liefste allemaal gehoord worden, voor wie we zijn. Het begint dan bij jezelf werkelijk accepteren wie je bent. En dat je ook imperfect bent. Want perfectie bestaat immers niet! Wij hebben allemaal onze angsten, valkuilen en dat mogen wij ook laten zien. Kwetsbaarheid is tevens je kracht is mijn slogan. En zo ziet ik het ook. En dat leer ik de tieners. Zo mogen omarmen wie ze zijn. Hun hooggevoeligheid is hun kracht en die mag zich werkelijk uitten in een persoon. Een persoon wie je bent vanuit je kracht, waardoor tieners weer andere tieners kunnen inspireren en ook later een baan vinden, waar zij echt gelukkig zijn en hun talenten kunnen laten opbloeien!

Hoe ga jij hier mee om als ouder?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.