Waar hebben de hoogsenstieve tieners echt behoefte aan in de huidige maatschappij?

door | okt 7, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Gisteren had ik een gesprek met Janneke, een journalist van het NRC. Ik ben uitgenodigd als expert om te praten over wat de hoogsensitieve tieners tegenwoordig echt nodig hebben. Is er een reden, dat wij nu zo bewust worden van hoogsensitiviteit? Het feit dat er onwijs lange wachtrijen zijn bij de geestelijke gezondheidszorg, wat voor betekenis heeft dat, en wat zegt dat over onze samenleving? En eerlijk, ik zie het ook, het is de tijd om oprecht te gaan kijken, wat hebben deze tieners echt nodig?!

Verbinding

Ik geloof erin dat wij nu een tijdperk zitten, waar we allemaal bewust worden van wat wij graag willen in dit leven, echt luisteren naar je intuïtie (onderbuikgevoel), maar ook oude overtuigingen en pijnstukken uit onze eigen jeugd mogen opruimen en deze los te laten. Dit gaat niet zonder slag of stoot. En juist de tieners maken hier ons zo van bewust. Door hun gevoeligheid te laten zien, door gedrag te weerspiegelen, waar onze pijnpunten op liggen. Om een andere kijk naar de wereld te hebben, vanuit verbintenis. Zij hebben een andere kijk naar de wereld, en ze nemen ons daarin mee. Maar onze samenleving is gewend om te kijken naar de symptomen wanneer een tiener met klachten/problemen aankomt en die te behandelen, om vervolgens een diagnose te geven. Niks mis mee, alleen de huidige tijd van nu, vraagt te kijken naar wat er werkelijk speelt bij de tiener. Een diagnose of je tiener in een hokje stoppen kan juist helpen, om te weten wat er aan de hand is. Nu ben ik zelf niet van het in het hokje stoppen. Alleen dat kan wel bepaalde gedragskenmerken verklaren. Het gaat er uiteindelijk om, wat heeft de tiener werkelijk nodig?

24 uurs economie

We worden in deze samenleving blootgesteld aan prikkels, van de telefoon, maar ook van de 24 uurs economie. Tegenwoordig als je uit eten gaat, hebben velen hun mobiel op tafel liggen. En wordt er minder tot nauwelijks met elkaar gecommuniceerd. En als we een pakketje bestellen, dan willen we deze zo snel mogelijk binnen hebben. Continu worden wij blootgesteld. Maar waar is de tijd, dat we oprecht met elkaar communiceren? Waar is de tijd dat we luisteren naar wat de ander te zeggen heeft? Juist de tieners weerspiegelen ons ook, om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben zonder oordeel. Een oordeel is zo snel gemaakt. En ja, ik betrap mijzelf er ook op. Ik betrap mijzelf er ook op dat ik verslaafd ben aan mijn mobiele telefoon en dat ik als ik naar iemand een berichtje stuur, zo snel mogelijk antwoord wil. Maar juist door te luisteren naar de tieners worden we bewust, wat er echt toe doet in het leven. En dat het gaat om oprecht te luisteren en te communiceren met elkaar. Vaak wanneer ik tiener coach, geef ik ook tips en adviezen mee aan de ouders, zodat de familie dynamiek veranderd, in plaats van te kijken welke symptomen ik moet behandelen.

Prestatiegericht

Daarnaast zie ik ook, dat het geregeld om prestaties gaat, wij moeten presteren en daar wordt naar gekeken. Gisteren sprak ik een hoogsensitieve tiener, die het lastig vindt dat het op school alleen maar om presteren gaat, we moeten presteren en je moet zo vroeg een keuze profiel kiezen. Het gaat om cijfers, houding en prestatie. En waarom? Waarom wordt er niet gekeken naar de ontwikkeling van de tiener, en gekeken naar wat hij of zij echt nodig heeft? In plaats van te kijken naar de cijferlijst.

Ik herken dit maar al te goed, ik mocht niet over naar een hoger niveau op de basisschool omdat ik twee tiende (hoe beschrijf je dit in cijfers?) te kort kwam. Ik was er zo onwijs gefrustreerd door. En nu nog, zie ik dat het tijd is, dat we op een andere manier mogen kijken naar onze samenleving. Dat we weer oprecht mogen luisteren, verbinding mogen zoeken en de allerbelangrijkste kwetsbaarheid te tonen. We mogen onze gevoeligheid laten zien, we mogen laten zien wie we zijn, maar echt zijn! En dat weerspiegelen deze tieners. De samenleving kunnen we op dit moment niet veranderen. Wel kunnen we veranderen hoe we erin staan. Juist door een andere kijk te hebben en te luisteren naar wat we nodig hebben veranderd de samenleving uiteindelijk daarin mee.

Toon jij volledig wie je bent?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *