Wat gaat er in het brein om van een hoogsensitieve tiener?

door | okt 14, 2021 | Hooggevoelig | 0 Reacties

Vaak hoor ik van ouders bij mij in de praktijk, dat hun tiener het ene moment juist het contact zoekt met jou als ouder, maar het ander moment alle advies in de wind slaat. Daarnaast kunnen ze soms ineens een enorme uitspatting hebben. En stellen ze regels regelmatig ter discussie. Of je ziet dat ze te laat zijn begonnen met leren voor een toets. Wat gaat er eigenlijk allemaal om in de hersenen van een tiener?

Indentiteitsontwikkeling staat centraal bij een hoogsensitieve tiener

De adolescentie begint in de puberteit. In deze tijd staat de indentiteitsontwikkeling centraal. Tieners gaan werkelijk opzoek naar zichzelf. Vragen als: ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar hoor ik bij’ komen regelmatig langs. Daarnaast zijn tieners zich aan het afzetten tegen de mening van jouw als ouder of gedrag te laten zien, wat in lijnrecht staat wat jij als ouder zou graag zou willen zien. Tieners beseffen dat regels die ouders maken, niet altijd de regels zijn die zij moeten hanteren. Waar bassischool kinderen weten dat als een ouder zegt ‘ dit mag niet’ niet mag. Weet de tiener, dat deze regel is verzonnen en daarom gaat je tiener hier graag de discussie aan met jou als ouder.

Daarnaast groeit het emotiegebied sneller in de hersenen dan het denk en plangebied. Dit geeft bij je tiener sterke gevoelens en weinig mogelijkheden om daar over na te denken en eventueel bij te sturen. Emoties kunnen in deze fase sterk gevoed worden door gebeurtenissen en nogal heen en weer slingeren. De gevolgen van gedrag worden niet lang niet altijd goed ingeschat, vooral niet op langer termijn. Daardoor hebben tieners vaak moeite met plannen, en het op tijd leren van toetsen. Daarnaast lukt logisch redeneren al aardig, maar rekening houden met de context vaak nog niet. Daardoor zijn meningen nogal eens zwart en wit.

Afstemming op leeftijdsgenoten

Daarnaast is de ‘peergroup’ heel belangrijk in deze fase. Tieners en adolescenten spiegelen zich aan leeftijdsgenoten en daarom wordt kleding en gedrag vaak hierop afgestemd en het sociale gedrag wordt overgenomen om ‘erbij te horen’. Wanneer dit niet gebeurt komt afwijzing en veroordeling extra hard aan. Juist als hoogsensitief persoon, ben je hier extra gevoelig voor. Ik zie in de praktijk veel tieners die zich aanpassen aan leeftijdsgenoten en hierdoor gedrag laten zien, wie zij in werkelijkheid niet zijn. Hier ligt geen veroordeling in. Alleen zij komen er op deze manier vaak achter, dat ze niet precies weten wie ze zijn en wat ze willen. Ze hebben al vaak het gevoel dat ze anders zijn, en doen er alles aan om erbij te horen.

Tips voor jou als ouder:

  • Blijf in contact met je tiener. Bespreek de gevolgen van langer termijn samen met je tiener. Je tiener zal hier niet altijd naar luisteren. Maar een houding ‘laat maar zitten, mijn tiener luistert toch nooit’ werkt helemaal niet. Geloof me het blijft altijd hangen bij de tiener, wat je zegt. Al komt het er nu niet uit, later zul je geregeld deze gesprekken nog horen.
  • Geef een geldig reden voor de gemaakte afspraken. Vertel je tiener waarom je deze regel hanteert. Hoogsensitieve tieners kunnen zich makkelijk inleven in de gevoelens en emoties van anderen. Door je argumenten te vertellen begrijpen ze ook, waarom je deze regels hanteert.
  • Vertel je tiener dat zij helemaal goed is, zoals ze is met haar hoogsensitiviteit. Vertel dat ze niet zo anders is dan anderen. Maar dat ze een extra gave heeft.
  • De ouders zijn zeker nodig, maar op een andere manier en niet meer op ieder moment.
  • De emoties mogen er zijn, maar keur het gedrag niet goed op dat moment van je tiener. Ze hebben veiligheid en grenzen nodig. Accepteer dat de emoties heen en weer slingeren. Zo zul je ook zien, dat de emoties na een uur weer helemaal anders kan zijn.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *