Wat als ze me niet goed genoeg vinden? Wat als ik het niet goed doe? Wat als ik het verpest?

Of je nou een tiener bent of een (jong)volwassenen de hele dag door stellen wij ‘wat als vragen’ en denken wij geregeld in doemscenario’s. Wij denken ’s avonds nog vaak na over wat die dag is gebeurd met als gevolg dat we continu kunnen blijven piekeren over wat we eventueel anders hadden kunnen doen. Hierdoor kunnen we letterlijk vast komen te zitten in onze eigen spiraal van destructief denken. Met als gevolg dat je daardoor zorgen gaat maken, stress gaat ervaren en je zenuwstelsel over kunt belasten. Maar hoe komt dit eigenlijk?

 

Het hoogsensitief brein:

Wij hebben verschillende soorten van sensitiviteit, ieder persoon is op een andere manier sensitief. Maar een gemeenschappelijk deler, wat alle hoogsensitieve personen hebben is dat wij eerst goed nadenken voordat wij handelen (we wikken, wegen en reflecteren alvorens we actie ondernemen). Ons diepgaande verwerking zorgt ervoor dat wij over alle mogelijke potentiële scenario’s nadenken die er eventueel zouden kunnen gebeuren als wij een keuze maken. Dit is erg helpend, waardoor we niet voor onverwachtse situaties terechtkomen maar er zit ook een maar aan…

 

Doordat wij alle mogelijke scenario’s afwegen durven wij vaak niet de stappen te nemen om daadwerkelijk in de actie modus te gaan, bang om wat er eventueel zou kunnen gebeuren. Hierdoor blijven we in een bubbel zitten, die niet altijd helpend is. Maar het gevolg is ook dat wij vaak de situatie continu over en over analyseren en daardoor vaak denken: ‘Had ik dit toch anders moeten zeggen?’ of ‘Wat als ze me niet meer aardig vinden?’ Kortom je gaat bedenken hoe je dingen anders had kan doen en dit komt voort uit ons ego. Ofwel MisterMind.

 

 

Wat zijn onze gedachten precies?

 

We hebben 60 tot 90 duizend verschillende soorten gedachten. In deze blog wil ik het hebben over drie verschillende soorten gedachten; ‘Toekomst, verleden en andere mensen.’ Wij als sensitieve personen zitten vaak in een spiraal van deze drie gedachten. Hieronder noem ik een paar voorbeelden:

 

Toekomst: Ik moet morgen naar de tandarts, maar ik ben erg bang voor naalden. Wat als ik een gaatje heb? Dan moet ik verdoofd worden met de naald, maar dat durf ik niet… Hoe moet dat dan?

 

Dit is een voorbeeld van de toekomst gedachten, er is nog helemaal niks aan de hand maar toch maak jij je er al druk om. Want misschien heb je helemaal geen gaatje… 😉

 

Verleden: Ik had gisteren een superleuk feestje van een vriendin, maar heb ik me niet vreemd gedragen toen ik aan het dansen was? Was mijn gele jurk niet te fleurig, uit de hoogte?

 

Dit is een voorbeeld waarin je continu bezig bent met het verleden en continu bezig bent met het over analyseren van je eigen gedragingen.

Andere mensen: Vonden mensen me wel leuk genoeg? Heb ik niet per ongeluk iemand teleurgesteld? Vonden ze me wel aardig?

 

Hier komt vaak onbewust de druk vandaan om ‘aardig’ gevonden te worden, omdat we er graag bij willen horen en daardoor vaak over onze eigen grenzen heengaan. Dit heeft te maken met de versterkte spiegelneuronen en daardoor continu bezig zijn met ‘andere mensen’. Wil je hier meer over weten en hoe je hier het beste mee om kunt gaan? Lees dan deze blog.

Wat kun je doen tegen de piekergedachten?

 

95% van de gedachten die wij hebben zijn geen feiten maar koppelen wij aan een gevoel. Je mag jezelf afvragen of de gedachte een feit is of een gevoel omdat je bijvoorbeeld bang bent voor afwijzing? Als het geen feit is mag je deze gedachte beschouwen als fantasie. Om bewust te worden waarom we bepaalde gedachten hebben, moeten we deze gedachten eerst leren herkennen. Vervolgens kunnen we deze gedachten erkennen en vanuit daar ontstaat bewustwording en de keus maken of we luisteren naar deze gedachten of niet. De therapie vorm die hierin heel goed werkt heet ook wel: ACT (Acceptance and Commitment therapy.) Het gaat erom dat we de gedachten juist niet wegstoppen (zoals we vaak gewend zijn om te doen.) Of willen oplossen, nee het gaat erom dat we het er laten zijn maar dat je bewust wordt dat het maar een gedachte (dus fantasie) is om vervolgens te handelen naar jouw intuïtie en keuzes leert maken die voor jou van belang zijn zonder belemmerende gedachten/overtuigingen! Op deze manier laat jij de gedachte/overtuiging die je hebt geen invloed meer hebben op het heden en hierdoor heb je ook geen dagelijks meer last van pieker gedachten omdat je niet meer meegaat met de gedachte, je identificeert je niet meer met de gedachten. Waardoor je het er kunt laten zijn zonder dat je er last van hebt.

 

Hoe ga jij met pieker gedachten om?

 

Liefs,

 

Veerle