Ik ben HSP en nu?

Misschien ben je samen met (één van) je ouder(s) op deze site gekomen en ben je benieuwd of ik jou wel echt kan helpen en snap wat jij doormaakt. Op mijn [over mij pagina] heb je misschien al gelezen dat ik op mijn 16e ontdekte dat ik HSP ben. Ik weet dus hoe het is en praat vanuit mijn eigen ervaring


Herken je dit?

N

Je komt moe thuis na een schooldag. Eigenlijk heb je gewoon geen energie meer om je huiswerk te maken en al helemaal niet om nog leuke dingen te gaan doen.

N

Op een zaterdagmiddag shoppen klinkt leuk voor je vriendinnen, maar jij hebt last van die enorme mensenmassa in de stad. Je vindt het wel gezellig maar eigenlijk is het te druk en zou je liever naar huis gaan.

N

Wanneer je met vriendinnen samen bent, lijkt het net alsof hun emoties de sfeer bepalen. Was jij heel vrolijk maar je vriendin chagrijnig, dan voel jij je ook opeens chagrijnig. Je hebt geen idee hoe dat komt en je hebt er last van.

N

Toetsen maken geeft je een hoop stress. Krijg je het wel op tijd af? Waar anderen de toets ‘gewoon’ maken, twijfel jij enorm over de antwoorden die je geeft. Je vraagt je dingen af als “Is het wel goed genoeg” en “hoe kan ik dit het beste formuleren”. Je kijkt je antwoorden voor de zekerheid nog maar een keer na en bent weer als laatste klaar. Je had liever nog 10 minuten extra gehad…

N

Je maakt je dagelijks druk over wat anderen van je vinden en je doet je best het zo goed mogelijk te doen. Gedachten als “Wat zullen anderen wel niet van mij denken?”, “Zie ik er dik uit in deze jurk?”, “Past dit topje op deze broek?” en “Vinden ze me echt aardig?” komen dagelijks in je op. Eigenlijk al vanaf het moment dat je wakker wordt.

N

Wanneer jij een huiswerkopdracht krijgt die je in moet leveren, kijk je de opdracht nog 10x na voor dat je hem inlevert en past hem het liefste nog 100x aan. Zelfs na het inleveren bedenk je nog dingen die je anders had moeten doen en je baalt dat je de opdracht al ingeleverd hebt.

Kennismaken?

 

Dat had ik ook en ik wilde het heel graag anders maar wist lang niet hoe. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd om te gaan met mijn HSP en ik wil niks liever dan ook jou leren hoe je leven kan zijn. Want ik heb nu een leven waarin ik niet meer supermoe ben, veel beter in m’n vel zit en ook niet meer zo onzeker ben.

Ik ga inmiddels niet meer fulltime naar school, maar ik volg nog wel een opleiding. Dus ook ik maak nog steeds toetsen en moet opdrachten inleveren.

Wil je kennismaken en weten hoe ik jou kan helpen? Vul dan samen met je ouder(s) het kennismakingsformulier in!