Coaching Veerkracht logo

Ontdek jouw
ware veerkracht

Wil jij lezen hoe je de veerkracht in jezelf kunt ontdekken? Mijn nieuwste boek Ontdek jouw ware veerkracht is nu te koop!

Ontdek jouw ware veerkracht - Veerle WagenaarOntdek jouw ware veerkracht is een boek waarin ik alle aspecten van het leven beschrijf die wij als mens in een bewust stadium meemaken tijdens leuke en minder leuke ervaringen. In deze aspecten beschrijf ik de veerkracht die jij in jezelf kunt ontdekken, hoe je met deze situaties om kunt gaan en hoe je nog bewuster wordt van wat wij denken en voelen. Wij hebben allemaal een veerkracht in ons. Deze veerkracht is onze kracht om door te zetten in situaties als het even tegenzit. Veerkracht is niet tastbaar, maar een gevoel waarop de manier hoe jij handelt en ziet.

Ontdek jouw ware veerkracht is verkrijgbaar via Coaching Veerkracht, Bol.com en het centraal boekenhuis. Je kunt het boek makkelijk en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. bestellen. De prijs van het boek is € 15,95 excl. verzendkosten.

*De eerste 100 boekbestellers krijgen een gratis inspiratiekaart cadeau bij het boek met een inzicht speciaal voor jou.*

Fragmenten uit het boek
‘Ontdek jouw ware veerkracht’.


Ontdek jouw ware veerkracht in grenzen stellen

Grenzen stellen, dat vind ik een lastig iets om te doen. Ik vind het soms moeilijk om anderen niet teleur te stellen. Maar het zou wel beter voor ons zijn als wij onze grenzen stellen, omdat het ook ten koste van onszelf kan gaan.

Wij als lichtwezens willen graag andere mensen helpen. Het liefst vangen wij al hun problemen op om door ze te helpen. Alleen kunnen wij op dat moment onszelf niet meer helpen. Met lichtwezens bedoel ik niet dat deze hoger zijn dan mensen die deze eigenschappen niet hebben. Van nature zijn wij allemaal lichtwezens.

Grenzen stellen betekent goed voor jezelf gaan zorgen en jezelf op een eerste plek zitten. Ik dacht vroeger altijd dat dit egoïsme was, maar is dat werkelijk egoïsme? Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat dit geen egoïsme is, maar zelfliefde. Wij vangen al zoveel prikkels op dat wij dit ook nog moeten gaan verwerken. Jij mag jezelf toelaten om soms ook nee tegen mensen te zeggen. Hoe moeilijk dit ook is. Ik herken het. Ik vind het soms nog moeilijk om nee te zeggen, maar ik doe het juist wel, omdat ik weet dat ik anders alleen maar doorga.

Wij kunnen heel goed doorgaan, tot op ons lichaam op een gegeven moment op de stopknop drukt; dit betekent letterlijk tot hier en niet verder. Vaak zie je dan bij mensen een burn-out of ziekte. Met als bedoeling het leven werkelijk anders te gaan zien.

Je kunt zelf ook op de stopknop drukken. Dat heb ik althans geleerd zelf te doen. Niet meer dan drie afspraken op één dag plannen, en werkelijk genieten van de dingen die ik doe. Als ik zelf op de stopknop druk, ervaar ik dat ik mij veel prettiger en minder moe voel. Wat anderen ervan vinden maakt voor mij niks uit. Ik kies te allen tijde mijn innerlijke behoefte.

Wij hebben zoals ik al zei, een tijdperk dat 24 uur per dag doorgaat, zowel overdag als ’s nachts. Neem onze telefoons: die zendt de hele dag telefoonstralingen uit die wij niet kunnen zien, maar die wel constant om ons heen zijn.

Wanneer had jij echt een moment dat jij je grenzen aangaf en voor jezelf durfde te kiezen? Ik doe het nu sinds een paar jaar, en dan denk ik: wat voel ik en waar heb ik nu behoefte aan? Sommige mensen vinden het nog steeds niet leuk als ik dat doe. Ik laat ze het vaak ook benoemen, maar ik ga niet in de verdediging. Ik weet waarom ik voor mijzelf kies en ben onwijs blij dat ik dat doe.

Als jij je grenzen aangeeft hoef je per definitie niet altijd alles meteen aan de ander uit te leggen. Je hoeft niet uit te leggen waarom jij bijvoorbeeld niet meegaat naar het feestje. Ik herken waarom je het uit zou willen leggen. Alleen kost je dat veel energie, want jij hoeft uiteindelijk aan niemand verantwoording af te leggen - alleen aan jezelf. Ik heb zelf leren voelen wat voor mij werkelijk belangrijk is, waar ik op dat moment behoefte aan heb.

Soms vind ik het nog steeds lastig om mijn grenzen te stellen in deze wereld, waar je vaak zoveel aanbiedingen krijgt om leuke dingen te doen. Alleen zie ik dit vaak niet als falen, want falen bestaat niet. Alleen dat je leert van de ervaringen die je meemaakt zonder daar een oordeel aan te geven.

Grenzen aangeven kan in het begin een onwennig gevoel geven, bij mij was dat zo. Ik vond het maar eng en durfde het vaak niet. Totdat ik het op een dag deed en ik daar zelfvertrouwen van kreeg, en sindsdien wil ik ook eigenlijk niet meer anders. En ik snap als geen ander hoe graag je die ander zijn behoefte wil strelen en daaraan wilt voldoen.

Wanneer ik in zo’n situaties terechtkom stel ik mijzelf de vraag: krijg ik hier voldoening uit als ik dit doe?

Wanneer ik dit aan mijn lichaam vraag (kan hardop of in jezelf), voel ik of dit mijn een rustgevend gevoel geeft of een gevoel van weerstand. Dit voel ik in mijn lichaam als een benauwd gevoel of een druk in mijn maag. Bij iedereen kan dit anders zijn, jij mag voor jezelf voelen hoe jij het voelt en hoe je lichaam dit aangeeft.

Wanneer start jij om je grenzen aan te geven in een liefdevolle reactie naar de ander toe, zodat jij jouw eigen grenzen kent en weet waar jij behoefte aan hebt?

↑ Top